Aslı ErdoÄŸan’a Almanya’da Barış Ödülü

Pasaportu iade edilen yazar Aslı ErdoÄŸan, Almanya’da Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü aldı. Törende tutukluluÄŸun yarattığı travmayı anlatan ErdoÄŸan, maÄŸdurların sesi olmaktan ödün verilmemesi gerektiÄŸini söyledi.

Terör propagandası yaptığı suçlamasıyla 132 gün hapiste tutulan yazar Aslı ErdoÄŸan, Osnabrück Belediyesi tarafından bu yıl kendisine verilen Erich Maria Remarque Barış Ödülü’nü teslim aldı.

Erdoğan, İngilizce yaptığı törendeki konuşmasında, cezaevinde geçirdiği dönemin kendisinde yarattığı travmayı anlattı. Erdoğan, yaşadığı acı ve aşağılanmayı hala üzerinden atamadığını söyledi. Normal hayata dönmekte güçlük çektiğini söyleyen Erdoğan, polis baskını korkusundan intiharı bile düşündüğünü aktardı.

Yazar, “Hayatım boyunca maÄŸdurların sesi olmaya çalıştım, ta ki kendim de bir maÄŸdur olana dek” diye konuÅŸtu. MaÄŸdurların sesi olmaktan ödün verilemeyeceÄŸini belirten yazar ErdoÄŸan “Aslında ödün vermeyen karakterin sahibi ben deÄŸilim, edebiyatın kendisi” diye konuÅŸtu.

Kentteki tarihi belediye binasının Barış Salonu’nda yapılan törende Aslı ErdoÄŸan, ödülü teslim alırken duygulu anlar yaÅŸadı. Törende salondakilerin kendisini ayakta alkışlaması üzerine gözyaÅŸlarını tutamadı.

ErdoÄŸan, ödüle Türkiye’deki siyasi geliÅŸmelerin insanların günlük hayatına etkilerini anlattığı köşe yazıları ve edebi eserleri nedeniyle layık görüldü. Özellikle “Artık Sessizlik Bile Senin DeÄŸil” adlı denemelerinden oluÅŸan ve Türkiye’de henüz basılmayan ama Almanca’ya çevrilen kitabı nedeniyle bu ödül ile onurlandırıldı.

10 kiÅŸilik jürinin ErdoÄŸan’ı seçme gerekçesinde “Yazılarının odağında tüm hassasiyeti, ÅŸiirselliÄŸi ve çıplaklığı ile kadınlara yönelik ayrımcılık bulunuyor. Ama yazar bunun da ötesinde soykırım, ÅŸiddet, baskı, iÅŸkence ve savaÅŸ konularına kendini adıyor” ifadeleri yer alıyor.

Skipis: Önünde saygı ile eğiliyorum

Aslı ErdoÄŸan’a verilen ödülün takdim konuÅŸmasını, Alman Kitap Basım ve Yayıncıları DerneÄŸi’nin BaÅŸkanı Alexander Skipis yaptı. ErdoÄŸan’ın tutuklanmasına ve baskılara raÄŸmen her zaman maÄŸdurların yanında olan duruÅŸunu deÄŸiÅŸtirmediÄŸini vurgulayan Skipis, “Özgürlük ve barış için gösterdiÄŸin çabanın önünde saygı ile eÄŸiliyorum” dedi.

Osnabrück, Alexander Skipis – Vorsitsender des Börsenverein des Deutschen Buchhandels, Erich-Maria-Remarque-Friedenpreis
Alman Kitap Basım ve Yayıncıları DerneÄŸi’nin BaÅŸkanı Alexander Skipis

Aslı ErdoÄŸan’ın giderek vurdum duymaz olan bir dünyada hiç taviz vermeden insanlık için mücadele ettiÄŸini belirten Skipis, yazar için “Savaşın ve baskının vahÅŸetini tüm çıplaklığı ile kelimenin tüm gücünü kullanarak hassasça tasvir ediyor” dedi. Skipis, “Biz refah dolu yaÅŸamımızda gerçek, adalet ve barış gibi önemli deÄŸerler için kimi zaman hatalı bir tutum içinde olurken, Aslı ErdoÄŸan bu deÄŸerler için hayatını riske atıyor” diye konuÅŸtu.

Skipis, 2016 yılında Aslı ErdoÄŸan’ın tutuklu bulunduÄŸu cezaevi önünde temsili bir nöbet baÅŸlatmıştı.

Adını, savaÅŸ karşıtı edebiyat klasikleri arasında yer alan “Batı Cephesinde Yeni Bir Åžey Yok”un Alman yazarı Erich Maria Remarque’ten alan ödül, bu yıl 14’üncü kez verildi. Ödüle layık görülenlere 25 bin euro para ödülü de takdim ediliyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a mektup

Aslı ErdoÄŸan kapatılan Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmeni olarak görevini sürdürürken terör propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanmış ve 2016 yılının AÄŸustos ayında tutuklanmıştı. Yazar, geçen Aralık ayında ÅŸartlı olarak tahliye edilmiÅŸti. Aslı ErdoÄŸan’ın yurtdışına çıkış yasağı Haziran’daki duruÅŸmada kaldırılmış, ancak pasaportu kendisine bir süre geri verilmemiÅŸti.

Aslı Erdoğan: Hayatımın en özel günlerinden biri

Alman Kitap Basım ve Yayıncıları DerneÄŸi ile Osnabrück Belediyesi, Erich-Maria-Remarque Barış Ödülü’ne layık görülen yazar Aslı ErdoÄŸan’ın yurtdışına çıkabilmesine izin verilmesi için yaklaşık 3 hafta önce CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a bir mektup gönderdi.

Yazar ErdoÄŸan’ın pasaportu iki hafta önce geri verildi.

Aslı ErdoÄŸan bu yıl “düşünce özgürlüğüne yönelik mücadelesi” nedeniyle Theodor Heuss Madalyası’na layık görülmüştü.

Amsterdam’daki Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Prenses Margriet Kültür Ödülü de bu yıl Aslı ErdoÄŸan’a verildi. Avusturya ise 2016 yılının Bruno Kreisky Ä°nsan Hakları Ödülü’ne Aslı ErdoÄŸan’ı layık bulmuÅŸtu.

Kaynak: DW Türkçe