AB’nin Fosil Yakıtlara Bağımlılığı Rekor Seviyeye İndi

Avrupa Birliği (AB), 2023’ün ilk yarısında fosil yakıtlardan elektrik üretiminde tarihi bir düşüş yaşadı. AB’nin elektriğinin sadece yüzde 33’ü fosil yakıtlardan geldi. Bu, AB’nin enerji karışımında şimdiye kadarki en düşük pay anlamına geliyor.
Bu düşüşün nedenleri arasında elektrik talebindeki azalma, Rusya ile yaşanan siyasi gerilimler, gaz fiyatlarının yükselmesi ve rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardaki büyüme sayılabilir.
Bu veriler, temiz enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan bir raporda ortaya kondu. Rapor, FEAST adı verilen kolektif bir gözlem serisinin parçası olarak yayınlandı. FEAST, kendi galaksimiz dışındaki yıldız oluşumunun etkileşimi hakkında daha fazla şey öğrenmeyi amaçlıyor.
Raporun yazarı Matt Ewen, “Fosil yakıtlardaki düşüş zamanın bir işareti. Kömür ve gaz çok pahalı, çok riskli ve AB bunları devre dışı bırakıyor.” dedi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da bu adımları hayata geçirmenin “çok zor” olduğunu söyledi ancak “daha önce başardığımızdan daha ileri ve daha hızlı gitmeye istekliysek bu mümkün” dedi.
AB, 2050 yılına kadar iklim nötr olmayı hedefleyen bir Avrupa Yeşil Anlaşması’nı kabul etmiştir. Bu anlaşma, AB’nin enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasını ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesini içerir.
NHY/ Euronews, BBC Türkçe