ABD’de ikinci George Floyd vakası

ABD’de Washington eyaleti valisi polis tarafından gözaltına alındıktan sonra nefes alamadığını söylerken ölen Manuel Ellis için yeni bir soruşturma başlatıldığını açıkladı.

ArÅŸiv – ABD’de düzenlenen ırkçılık ve polis ÅŸiddeti karşıtı gösterilerde diz çökme eylemine katılan Amerikalı polis memurları (30.05.2020)

25 Mayıs’ta ABD’nin Minneapolis ÅŸehrinde polis tarafından öldürülen George Floyd’un ardından yeni bir polis ÅŸiddeti vakası gündeme geldi.

Washington Eyalet Valisi Jay Inslee, geçtiÄŸimiz Mart ayında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Manuel Ellis’in ölümüyle ilgili yeni bir soruÅŸturma açıldığını duyurdu.

Vali Inslee olayın gerçekleştiği Pierce vilayeti şerifi ile bölge savcısının olayın içinde oldukları için tarafsızlıkları konusunda şüphe olduğundan, soruşturmayı tamamlamamaları konusunda ikna olduğunu, bunun yerine yeni bir soruşturma açılacağını ve Pierce vilayetinin kolluk kuvvetlerinden bağımsız bir hukuki süreç işletileceğini söyledi.

“Nefes alamıyorum efendim”

Valinin kararı Ellis ile ilgili yeni video görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra geldi. 3 Mart tarihli video görüntülerinde Ellis’in polis tarafından gözaltına alınırken nefes alamadığı için yalvardığı görülüyor. Videonun yolun karşı tarafındaki bir evin güvenlik kamerası tarafından çekildiÄŸi ve yoldan geçen bir kiÅŸinin de olay anını görüntülediÄŸi bildiriliyor.

Aileyi temsil eden avukatın yayınladığı dokuz dakika civarında olan videoda 33 yaşındaki Ellis’in kelepçe takılırken bağırdığı görülüyor.

Avukat James Bible düzenlediÄŸi basın toplantısında “Videodan gördüğümüz kadarıyla Manny Ellis sadece ‘Nefes alamıyorum’ demiyor ‘Nefes alamıyorum efendim, nefes alamıyorum efendim, nefes alamıyorum efendim’ diyor” ÅŸeklinde konuÅŸarak, “Bu, sadece nefes almakta zorlandığını deÄŸil hayatının son dakikasında dahi saygılı olma çabasında olduÄŸunu gösteriyor. Bu da kolluk kuvvetlerinin iddia ettiÄŸinin aksine saldırgan bir insan olmadığının göstergesidir” dedi.

Ölüm nedeni solunum durması

Ellis adli tıp raporuna göre fiziksel baskı ve oksijen azlığına baÄŸlı solunum durması nedeniyle yaÅŸamını yitirdi. Raporda Ellis’in vücudunda metamfetamin bulunduÄŸu ve kalp hastalığının da ölüme sebebiyet vermiÅŸ olabileceÄŸi belirtildi.

Seattle’ın güneyindeki Pierce vilayetinin en büyük kenti ve yönetim merkezi Tacoma belediye baÅŸkanı geçen hafta tutuklamada rolü olan polis memurlarının kovulması ve haklarında dava açılması çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Olaya karışan dört polis memurunun idari izne çıkarıldığı bildirildi. Polisler fiziksel münakaÅŸa çıktığı ve direndiÄŸi için Ellis’i gözaltına alırken zor kullanmaları gerektiÄŸini ve Ellis’in olay esnasında öldüğünü söyledi.

Vali Inslee’nin yeni soruÅŸturma açma kararı ülke çapında George Flody’un ölümünün ardından polis ÅŸiddeti ve ırkçılığa karşı baÅŸlayan protesto dalgasının ardından geldi.

AFP / SSB, ET