AB araştırması: Dezenformasyon oranı en yüksek platform Twitter

Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) öncülüğünde yeni bir yöntemle yapılan ve medya ekosisteminin önde gelen birçok aktörü tarafından geçerli kabul edilen ölçümlere göre dezenformasyon oranının en yüksek olduÄŸu platform X (eski adıyla Twitter).

Geçen yıl Avrupa Komisyonu, AB çapında çevrimiçi dezenformasyonla mücadele için “güçlendirilmiÅŸ” bir “Uygulama Esasları” metni hazırlamak üzere düğmeye basmıştı. Google, Meta, TikTok, Twitch, Clubhouse ve Vimeo gibi dijital platformların yanı sıra reklamcılık sektöründen IAB Europe’un ve sivil toplum ve gazetecilik örgütlerinin de aralarında olduÄŸu 40’tan fazla kuruluÅŸ bu metni imzalamıştı.

Uygulama Esasları’na göre imzacılar, yasadışı olmasa bile zarar verme potansiyeline sahip çevrimiçi içeriklerle ilgili endiÅŸeleri gidermek üzere bir dizi taahhütte bulunuyor. Bu konuda alınacak önlemlerin yanı sıra dezenformasyonun nasıl ölçüleceÄŸine de bu metinde yer veriliyor.

Ölçütler: Dezenformasyonun eriÅŸilebilirliÄŸi, etkileÅŸimi ve kaynakları Dijital Hizmetler Yasası’nın (DSA) ardından dezenformasyona mücadelede Uygulama Esasları’nın da bu yıl devreye girmesi üzerine AB’den ilk sonuçlara dair bir açıklama yapıldı. DeÄŸerlerden ve ÅŸeffaflıktan sorumlu AB Komiseri Vera Jourova, 26 Eylül’de düzenlediÄŸi basın toplantısında, Uygulama Esasları’nda belirlenen ölçütlerle AB üyesi üç ülkede yapılan pilot araÅŸtırmaya göre dezenformasyonun en çok X (eski adıyla Twitter) platformunda yayıldığını açıkladı. Jourova şöyle dedi:

Uygulama Esasları’nın getirdiÄŸi büyük yenilik, dezenformasyon içeriÄŸinin ne kadar kolay bulunabildiÄŸine ve ne kadar etkileÅŸim aldığına dair yapısal göstergelerin yanı sıra kaynaklara dair göstergeleri de içermesidir. Ä°mzacıların geliÅŸtirdiÄŸi bu göstergeler, çevrimiçi platformlarda dezenformasyona dair daha önce elimizde olmayan yeni içgörüler saÄŸlıyor. Platformların bu tehditle mücadele çabalarında ne kadar etkili olduÄŸunu anlamamız için bu içgörüler önemli. Sektörün çok deÄŸerli bir önerisiyle oluÅŸturulan ve büyük potansiyel taşıyan bu esasların daha da geliÅŸtirilmesi gerekiyor.

Elon Musk’ın sahip olduÄŸu X, Uygulama Esasları’ndan imzasını geçen mayısta geri çekmiÅŸti. AB parlamenterleri, Musk’ın ÅŸirketi satın almasının ardından X’in Kremlin propagandasına hizmet etmeye baÅŸladığını öne sürmüştü. Åžirketin dezenformasyon konusunda eskisi kadar ÅŸeffaf olmaması ve bilimsel araÅŸtırmacılarla veri paylaşımını sınırlaması da tepki çekiyordu.

X’in cevabı: Veriler yanlış yorumlanıyor X ise AB’nin açıklamasına konu olan verilerin yanlış yorumlandığını öne sürdü. Åžirkete göre Kremlin yanlısı hesap sayısının, bu sayıdaki artışın ve etkileÅŸim oranının X’ten daha yüksek olduÄŸu YouTube ve Telegram gibi platformlar var.

X, dezenformasyonla mücadelede hukukî sorumluluÄŸu ve ekonomik yükü kendi üstünden atıp “Topluluk Notları” uygulamasıyla tamamen kullanıcılara devretmeye çalışıyor. Birçok olayda bizzat dezenformasyon yaymakla suçlanan Elon Musk’ın ifade özgürlüğü konusundaki çifte standartlı uygulamaları ve gazetecilere karşı hasmane tutumu da sıkça eleÅŸtiriliyor.