900 bin sığınmacı Avrupa kapılarında bekliyor

Avrupa kıtasında 900 bine yakın sığınmacının statüsüne ilişkin süreçler ya hala sürüyor ya da henüz hiçbir işlem yapılmadı. Yetişkin, çocuk ve yaşlı yıllardır belgesiz şekilde bekleyen sığınmacıların durumu belirsizliğini sürdürüyor.

Bu belirsiz bekleyiÅŸ, kısıtlı yaÅŸam koÅŸulları altında Yunanistan’da veya Ä°talya’da bir kamp içerisinde veya Avrupa BirliÄŸi (AB) sınırları dibinde çadırlar içinde sürdürülen bir hayat anlamına geliyor.

Avrupa Ä°statistik Ofisi Eurostat’ın verilerine göre 2018 yılında yapılan 581 bin baÅŸvuruda 217 bin kiÅŸiye ilk karar aÅŸamasında olumlu yanıt verildi. Daha önceden verilen ret kararlarına yapılan 309 bin itirazın da sadece 116 bini olumlu sonuçlandı. Bu noktada 2018 yılından kalan 557 bin sığınmacının durumu belirsiz.

Son olarak Haziran 2019’a kadar olan süre içerisinde de 439 bin kiÅŸi daha ilk sığınma baÅŸvurusunda bulundu. Bunlardan da 337 bin baÅŸvuru hala bekleme durumunda. Toplamda 900 bine yakın sığınmacının durumu belirsizliÄŸini koruyor.

Bu baÅŸvuruların aslan payı yüzde 44 ile Almanya’ya yapılırken ikinci sırada yüzde 12 ile Ä°talya bulunuyor. Ãœstelik bu rakamlar son iki yıl içerisinde göç trendinin düşüş göstermesine raÄŸmen gelinen noktayı iÅŸaret ediyor.

BaÅŸvurular neden reddediliyor?

İşlemlerin havada kalması veya red ile sonuçlanmasının gerisinde yatan en büyük nedenlerden biri özellikle ilk varılan ülkelerde yükselen göçmen karşıtı aşırı sağ siyaset ile birlikte gelen yeni yasalar, zorlaştırılan süreçler var.

Ret kararlarının bir diğer önemli sebebi de en fazla başvuruyu alan ülkelerde işlem süreçlerinin zorlaştırılmasının yanı sıra hızlandırılmış olması. Başvuruların değerlendirilme süreci hızlanınca yapılan değerlendirmelerin ve başvuru sahibine ilişkin toplanan bilgilerin içeriği ve derinliği de azalıyor. Bu sebeple son kararı alacak olan yetkililer başvuruları riskli bularak reddetmeyi tercih ediyor.

Geri çevrilme oranı yüzde 64

Son üç yılda baÅŸvuruları reddetme oranında ciddi bir artış yaÅŸandığı görülüyor. Bu oran 2016’da ortalama yüzde 37’den 2019’da yüzde 64’e yükseldi. Sadece Ä°talya’da 2018’de yüzde 60 olan ret oranı son bir yıl içerisinde yüzde 80’e ulaÅŸtı.

Alman Federal Mülteci ve Göç Ofisi (BAMF) de 2019 yılında Yunanistan’dan yapılan aile birleÅŸim baÅŸvurularının yüzde 75’e yakın bir kısmını reddetti.

Başvurusu reddedilenler ne yapıyor?

Sığınma baÅŸvurusu reddedilen bir mülteci karara itiraz edebiliyor ancak mahkeme kararlarını beklemek de süreci dört yıla kadar daha uzatabiliyor. 2015 yılında Yunanistan’da baÅŸvuru yapmış olan çok sayıda sığınmacı bugün hala taleplerinin iÅŸleme konmasını bekliyor.

2014’ten bu yana 3,6 milyon baÅŸvuru

Eurostat’a göre 2014 yılından bu yana toplamda 3,6 milyon sığınmacı AB’ye baÅŸvuru yaptı ve bunlardan yalnızca 1,8 milyonu onaylandı ve bu kiÅŸiler yasal koruma altına alındı. Geri kalanlar kıtada illegal göçmen olarak bulunuyor.

Ä°llegal göç konusunda 2018’e iliÅŸkin en yüksek rakamlar 134 bin 100 kiÅŸi ile Almanya ve 105 bin 900 kiÅŸi ile Fransa tarafından tespit edilerek rapor edildi.