Türkiye işkence raporuna onay vermedi

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin Türkiye’ye ilişkin son raporu hükümet onay vermediği için yayınlanamadı.

Avrupa Ä°ÅŸkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’nin BaÅŸkanı Mykola Gnatovskyy, komitenin Türkiye’ye iliÅŸkin raporunun açıklanmayacağını bildirdi.

Strasburg’da yıllık raporun açılışında konuÅŸan Gnatovskyy, “Bunun bir yolu yok. Tabii ki bulgularımız hakkında konuÅŸmak isterdim ama tek bir söz bile söyleyemem” ifadelerini kullandı.

Uzman ekipleri, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrası tutuklamaların ardından Ankara, Ä°stanbul ve Ä°zmir’deki hapishaneleri ziyaret etmiÅŸti. Türkiye İçiÅŸleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Nisan ayı başında Gülen yapılanmasıyla baÄŸlantıları olduÄŸu gerekçesiyle tutuklu olanların sayısı 47 bin kiÅŸi civarında.

Türkiye’nin de onayladığı Avrupa Ä°ÅŸkenceyi Önleme SözleÅŸmesi kapsamında insan hakları temsilcileri 1989 yılından bu yana hapishane ve tutuklular hakkındaki belgelere eriÅŸim saÄŸlayabiliyor.

Gnatovskyy, “Yüzlerce insanla görüştük. Hem tek tek hem de baÅŸkalarının gözetimi altında. Yani sonuç çıkarabileceÄŸimiz yeterince belgeye sahibiz” dedi.

Türkiye şu ana dek son üç rapor hariç komitenin tüm raporlarını onayladı. Rusya ise 26 ziyaret sonucu oluşturulan raporlardan sadece üçünün yayınlanmasına izin verdi.

2017 yılında da Avrupa Ä°ÅŸkencenin Önlenmesi Komitesi yetkililerinin düzenli ziyaretinin gerçekleÅŸtirilmesi planlanıyor. Gnatovskyy, “Tabii ki biz de esneÄŸiz. Ãœlkeye her zaman özel bir ziyaret organize edebiliriz. Bu durumda çok dikkatliyiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.