Referandumun iptalini isteyen CHP gerekirse AYM’ye ve AÄ°HM’e gidecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup BaÅŸkanvekili Bülent Tezcan, referandumda açık sayım kuralının çiÄŸnendiÄŸini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) referandumu iptal etmesini isteyen Tezcan bunun için gerekirse önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), sonra Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne (AÄ°HM) baÅŸvuracaklarını söyledi.

CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Bülent Tezcan, referandumun sonucunu “Toplum tek adam rejimine ‘Hayır’ demiÅŸtir” ÅŸeklinde yorumladı.

Bülent Tezcan, Türkiye’de ÅŸimdi tansiyonu düşürecek tek ÅŸeyin referandumun geçersiz sayılması olduÄŸunu belirtti.

Tezcan, “İçiÅŸleri Bakanı, vatandaÅŸların sandık alanında bulunamayacağını söylemiÅŸtir. Ama temsilcimiz YSK’ya bakanlığın böyle bir yetkisinin olmadığını ve sayımın vatandaÅŸlara açık olması gerektiÄŸinin anayasal hak olduÄŸunu söylemiÅŸtir” dedi.

CHP Grup Başkanvekili sözlerini şöyle sürdürdü:

“YSK, bakanın açıklamasına gülüp geçmiÅŸtir. Ancak sayım baÅŸladığı andan itibaren Türkiye’nin her yerinden gizli sayım yapıldığı ve vatandaÅŸların sayım alanlarına izlemek için sokulmadığı ÅŸikayetleri gelmiÅŸtir.

“19 ayrı ÅŸikayeti size gösterebilirim. YSK’ya itirazlar da bulunduk. Saat 17.21 itibarıyla ÅŸimdi burada gördüğünüz kısa mesajla YSK tarafından seçim kurullarına gönderilmiÅŸtir; sayım döküm iÅŸlemlerini siyasi parti müşahitlerinin ve o sandıkta yer alan seçmenlerin izlemesi gerekmektedir. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu sandıkları 16.00’da açıldı. Bu mesaj gittiÄŸinde 1 saat olmuÅŸ, sayım bitmiÅŸti.”

‘Sopalı seçim, kara leke’

CHP Grup BaÅŸkan Vekili Bülent Tezcan YSK’nın güvenli bir seçim yaptıramadığını, görevini yerine getiremediÄŸini savunarak, “YSK, referandumun iktidar gözetimi altında yapılmasının aracı olmuÅŸtur” diye konuÅŸtu ve ekledi:

“Bu referandum açık oy, gizli sayım ilkesinin uygulandığı sopalı seçim olarak tarihte kara leke olacaktır.”

‘Maç baÅŸladı kurallar deÄŸiÅŸti’

YSK’nın sayım baÅŸladıktan sonra mühürsüz oyları geçerli kabul etme kararıyla da sahte oyları geçerli hale getirecek bir düzenlemenin yolunu açtığını söyleyen Tezcan,”Kanuna açıkça aykırı olmasına raÄŸmen, mühürsüz oy pusulaları geçersiz olmasına raÄŸmen kabul etmiÅŸtir. YSK bu açık kanun hükmüne raÄŸmen o kanunları da geçersiz saymıştır” dedi.

“YSK bunları sayım baÅŸladığı anda, baÅŸladıktan sonra geçerli saymıştır. Yani maç baÅŸlamış, kuralları deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir” diyen Tezcan, “Sadece kendi genelgesi deÄŸil, kanuna aykırı ÅŸekilde kuralları deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Bunu AK Parti temsilcilerinin itirazları üzerine yapılmıştır. Sayım sırasında bu karar alınmıştır. Bu açık bir ÅŸekilde seçimin meÅŸruiyetine gölge düşüren bir tutumdur” ifadelerini kullandı.