Orhan cinsel saldırı davasında 10 yıl hapis cezası aldı, adli kontrol kararıyla cezaevine girmeyecek

18 yaşındaki Ä°pek Er’e cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan eski uzman çavuÅŸ Musa Orhan, tutuksuz yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Orhan, adli kontrol kararı gereÄŸi cezaevine girmeyecek, 15 günde bir karakola giderek imza verecek ve bu durumda tutuklanmayacak. Orhan, İçiÅŸleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun verdiÄŸi “devlet memurluÄŸundan çıkarma” kararının ardından, 31 AÄŸustos tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı’ndan da ihraç edilmiÅŸti.

Hakkında 18 AÄŸustos’ta yakalama kararı çıkarılan Musa Orhan aynı gün teslim olmuÅŸ, mahkemeye çıkarıldıktan sonra tutuklanmış, avukatının itirazı üzerine bir hafta sonra serbest bırakılmıştı.

Orhan, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada duruÅŸmalara SEGBÄ°S üzerinden katılıyordu.

Mahkeme bugün oy çokluÄŸu ile Orhan’a “Nitelikli cinsel saldırı suçundan en alt sınırdan” 10 yıl hapis cezası verdi.

Kararda, sanığın bugüne kadar tüm duruşmalara devam etmesi neticesinde kaçacağına dair somut delilin bulunmadığına kanaat getirdi.

Kararda ÅŸu ifadelere yer verildi:

”Adli kontrol tedbiriyle de beklenen amaca ulaÅŸabilecek olması sebebiyle sanık hakkında daha önce uygulanan 5721 sayılı CMK’nın 109/ 3-a maddesindeki YURT DIÅžINA ÇIKMA YASAÄžININ AYNEN DEVAMINA ve aynı maddenin 3-b maddesi gereÄŸince ikamet ettiÄŸi en yakın karakola giderek her ayın 1 ve 15’inde imza vermek suretiyle ADLÄ° KONTROL TEDBÄ°RÄ°NÄ°N HÃœKMEDÄ°LMESÄ°NE, adli kontrol tedbirini uygulamaması halinde hakkında yeniden tutuklama kararı verilecek.’

Üç kiÅŸilik mahkeme heyetinin iki üyesi, Orhan’ın cezalandırmasını isterken bir üye beraati yönünde muhalefet ÅŸerhi koydu:

”MaÄŸdur Ä°pek Er’in mektubunda yer alan isnatların, önceki beyanlarından farklılık göstermesi, olayın intikal biçimi ve tüm dosyanın göz önünde bulundurulması ile sanık ve maÄŸdur arasında gerçekleÅŸen iliÅŸkinin zorla olduÄŸu hususunda şüphede kalması ve şüphenin de sanık lehine deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸi gözetilmeden atılı suçtan beraat kararı verilmesi yerine mahkumiyet hükmü kurulması nedeniyle sayı çoÄŸunluÄŸunun görüşüne iÅŸtirak etmiyorum.”

Ä°pek Er, cinsel saldırıya uÄŸradığını anlatan bir mektup bıraktıktan sonra Batman’da intihar giriÅŸiminde bulunmuÅŸtu.

Er, 1 ay yoÄŸun bakımda kaldıktan sonra, 18 AÄŸustos 2020’de tedavi gördüğü Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmiÅŸti.

Er ailesi karara itiraz edecek

Er ailesinin avukatı Ä°lyas Tarım, Musa Orhan’ın dosyayı ve duruÅŸmayı takip etmesinin indirime gerekçe gösterildiÄŸini belirterek karara itiraz edeceklerini söyledi.

Ä°lyas Tarım, ”Netice itibariyle Ä°pek’in intihara sürüklenmesi düşünüldüğünde cezada indirim uygulanması hakkaniyete uygun olmamıştır” dedi.

Tarım, “Karardan sonra Ä°pek Er’in annesi fenalık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı” diye konuÅŸtu.