NYT: Türkiye için en büyük tehlike inkar etmek

New York Times gazetesi Türkiye’nin “inatçı unutkanlığı” baÅŸlıklı yazısında sözde Ermeni soykırımı ile ilgili olarak Türkiye için en büyük tehlikenin “soykırım” ifadesini kullanmak deÄŸil; 100 yıl önce yaÅŸananları inkar etmek olacağını yazdı.

Gazetenin yazı iÅŸleri kurulunun ortaklaÅŸa kaleme aldığı yazıda, dünyada geniÅŸ ölçüde 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tanınan sözde Ermeni soykırımının 24 Nisan’da 100. yıldönümü olarak anılacağına raÄŸmen Türkiye’nin soykırım sözcüğünü kullanan herkese sinirli bir ÅŸekilde saldırmaya devam ettiÄŸini ifade edildi. Gazete, Papa Françesko’nun geçtiÄŸimiz pazar günkü ayininde kullandığı “soykırım” ifadesinden sonra Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi’ni geri çağırdığını, Avrupa Parlamentosu’nun çarÅŸamba günü Ermeni Soykırımı önergesini kabul ettiÄŸini ErdoÄŸan’ın ise bu geliÅŸmeye karşı “bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar” diye karşılık verdiÄŸini aktardı.

Editörlerin ortak yazısında, geçtiÄŸimiz yıl ErdoÄŸan’ın bu konuda daha uzlaÅŸtırıcı bir tavır sergilemesine karşı bu yönde hiçbir adım atılmadığı; aksine CumhurbaÅŸkanı’nın Türkiye’yi uluslararası bir iftarının kurbanı olarak göstermeye çalıştığı yorumu yapıldı.

Yazı şöyle devam etti: “Geçen yıl konunun araÅŸtırılması için ErdoÄŸan’ın bağımsız bir panel kurulması çaÄŸrısından neden ÅŸimdi vazgeçtiÄŸinin anlaşılması zor. Türkler tarihi tam olarak incelemeyi ve kabul etmeyi reddettikçe Türkiye’nin uluslararası boyutta aldığı zarar daha büyük olacak.. ABD, bu inkara göz yumma durumundan vazgeçmeli. Obama, 2008 yılındaki baÅŸkanlık seçimlerinde baÅŸkan olarak “Ermeni Soykırımını” tanıyacağını söylemiÅŸti. Türkiye ile iliÅŸkileri iyi tutmak önemli ancak en azından ABD de Avrupa ve Papa Françesko’ya katılarak ErdoÄŸan’a ÅŸunu açıkça belirtmeli; Türkiye için en büyük tehlike “soykırım” sözcüğünü kullanmak deÄŸil; 100 yıl önce yaÅŸananları kabul etmeyi reddetmek”