Google, İsrail bulut sözleşmesini protesto eden 28 çalışanını kovdu

Google, İsrail hükümeti ve ordusuna yapay zeka ve bulut hizmetleri sağlayacak olan ve Amazon ile 1.2 milyar dolarlık ortak bir sözleşme olan Project Nimbus’a karşı protesto gösterileri düzenleyen 28 çalışanını işten çıkardı.

“No Tech for Apartheid” adlı kuruluşun öncülük ettiği protestolar Salı günü New York, Seattle ve Kaliforniya Sunnyvale’deki Google ofislerinde gerçekleşti.

Protestolara katılan bazı işçiler şirketin çalışan ilişkileri grubundan izinli sayıldıklarını bildiren bir mesaj aldılar.

“No Tech for Apartheid” kampanyası ile Google çalışanlarının yaptığı açıklamaya göre, bu işçilere işten çıkarıldıkları bildirildi.

Google’dan yapılan açıklamada “Diğer çalışanların çalışmalarını fiziksel olarak engellemek ve tesislerimize erişimlerini engellemek politikalarımızın açık bir ihlalidir ve tamamen kabul edilemez bir davranıştır” denildi.

“No Tech for Apartheid”, Medium tarafından yapılan açıklamada Google’ın eylemini “aleni bir misilleme eylemi” olarak nitelendirdi ve şirketin protestolara doğrudan katılmayan kişileri işten çıkardığını kaydetti.

Şirketin, protestoların gruplar ve “büyük ölçüde Google’da çalışmayan kişiler” tarafından uzun süredir devam eden bir kampanyanın parçası olduğu iddiasının doğru olmadığını da belirtildi.

Bloomberg’e göre, protesto, İsrail hükümetinin Nimbus Projesi kapsamında buluta geçiş ve dijital hizmetleri genişletmeye yönelik beş yıllık stratejik planını onaylamasından bir gün önce gerçekleşti.

“No Tech for Apartheid”, İsrail hükümetine bulut hizmetleri sağlamak üzere 2021 yılında Google ve Amazon’a verilen 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme olan Project Nimbus’un askeri araçların geliştirilmesini desteklediğini açıkladı.

İsrail Savunma Bakanlığı ve ordusu, diğer devlet daireleriyle birlikte Project Nimbus’un ortakları olarak bir hükümet açıklamasında listeleniyor.

Google yaptığı açıklamada, Nimbus sözleşmesinin “silah veya istihbarat servisleriyle ilgili son derece hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını” kaydetti. (Ajans Bizim)