İran, İsrail’e karşı bir insansız hava aracı saldırısı başlattı

Son günlerde İran ve İsrail arasındaki gerilimler artıyor. İran’ın bir insansız hava aracı saldırısı başlattığı bildiriliyor. İsrail’e göre, saldırıya katılan insansız hava araçlarının İsrail topraklarına ulaşması birkaç saat sürebilir. Ayrıca, İran Devrim Muhafızları seyir füzeler de İsrail’e doğru ateşliyor.

İran, İsrail’e karşı bir insansız hava aracı saldırısı başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari ile İran devlet medyası bu bilgiyi doğruladı. Hagari’ye göre, insansız hava araçlarının İsrail topraklarına ulaşması birkaç saat sürebilir. İran devlet televizyonunun alt yazılarında, “Devrim Muhafızları’nın, işgal altındaki topraklardaki hedeflere karşı geniş kapsamlı bir insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı” ifadesi yer aldı.

Devlet televizyonuna göre, İran Devrim Muhafızları aynı zamanda İsrail’e karşı füzeler de ateşledi. Bu, canlı yayında okunan bir Devrim Muhafızları açıklamasında, “Siyonist rejimin son suçlarına bir yanıt” olarak nitelendirildi ve büyük bir insansız hava aracı saldırısıyla eş zamanlı gerçekleşti.

İsrail ordusu ise durumu en üst seviyede izlediklerini ve yüksek alarm durumunda olduklarını açıkladı. Hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve deniz gemileri de dahil olmak üzere tüm güçler en yüksek alarm durumundaydı. Sözcü Hagari, ordunun durumu izlediğini ve tüm savunma sistemlerinin hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca, ülkenin çeşitli bölgelerinde GPS sinyallerinin engellendiği belirtildi.

Savunma Bakanı Joav Galant ise daha önce akşam saatlerinde İran veya “onun vekilleri” tarafından “planlanan bir saldırıyı” çok yakından izlediklerini belirtti. Bakan, İsrail’in güvenlik güçlerinin buna uygun hazırlandığını ve “hem savunma hem de saldırı pozisyonumuzu” güçlendirdiğini belirtti. Ayrıntılı bilgilerin ilgili bakanlık tarafından daha sonra açıklanacağı ifade edildi. Halkın sivil savunma talimatlarını takip etmesi istendi.

Aynı zamanda, İsrail ordusu ülke genelinde okulların geçici olarak kapatıldığını duyurdu. Arme Sözcüsü Hagari, Pazar günü, İsrail’de haftanın ilk günü olan Pazartesi’ye kadar “okul ve diğer eğitim kurumlarındaki dersler, seyahatler ve gezilerin” askıya alınacağını belirtti.

Irak ve Ürdün de hava sahalarını kapatma kararı aldıklarını duyurdular. Ürdün Sivil Havacılık Kurumu, bölgedeki “artan tehlikelere” işaret ederek bu kararı aldıklarını belirtti. Irak Ulaştırma Bakanlığı da uçuş trafiğinin durduğunu açıkladı. Her iki ülke de İran ve İsrail arasında bulunuyor. Ürdün teorik olarak İran’ı Suriye üzerinden kuzeyden aşabilir.

Ayrıca, İsrail’in de Pazar günü gece saatlerinde hava sahasını kapattığı bildirildi. Bu bilgi, İsrail medyasının havaalanı yetkililerine dayandırdığı haberlerle doğrulandı.

İran ve İsrail arasındaki gerilimler son günlerde artmıştı. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’i, Nisan ayının başlarında Suriye’nin başkenti Şam’daki bir İran konsolosluk binasına yapılan saldırıdan dolayı misilleme ile tehdit etmişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları’nın iki generali ve elit birlik üyeleri de dahil olmak üzere toplam 16 kişi ölmüştü. Uluslararası arabuluculuk girişimleri yapılmıştı.

NHY/ n-tv.de