ABD, Ä°srail’i ‘soykırım’ ile suçlayan BM raporunu reddetti; raportör tehditler aldığını söyledi

BM özel raportörü Francesca Albanese

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’in Ä°srail’in Gazze’de “soykırım” uyguladığını iddia ettiÄŸi rapor, ABD tarafından reddedildi. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yapılan soykırım iddialarının temelsiz olduÄŸunu belirterek, ABD’nin raporu kabul etmediÄŸini ve Ä°srail’in soykırım iÅŸlemediÄŸini savundu.

Albanese, BM’nin Cenevre’deki binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, raporun hazırlanma sürecinde tehditler aldığını açıkladı. Tehditlerin niteliÄŸi ve kimlerden geldiÄŸi hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınan Albanese, Ä°srail’in Cenevre’deki diplomatik temsilciliÄŸinin suçlamalarını da reddetti.

Raporda yer alan bulgular arasında, Ä°srail’in Gazze’deki Filistin halkına karşı “soykırım niteliÄŸindeki ÅŸiddeti meÅŸru göstermek için kendi koruma iÅŸlevlerini ve hukuk ilkelerini kasten çarpıttığı” ifadesi dikkat çekti. Ancak, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bu iddiaların temelsiz olduÄŸunu ve Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerinin savaÅŸ suçlarıyla ilgili bir tartışmayı gerektirmediÄŸini savundu.

Albanese’in raporu, Ä°srail’in Gazze’deki eylemlerine dair uluslararası bir deÄŸerlendirme niteliÄŸi taşıyor ve raporun uluslararası toplum tarafından nasıl karşılanacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Raporun eleÅŸtirilmesi de gecikmedi. Bazı uzmanlar, raporun Ä°srail’e karşı önyargılı olduÄŸunu ve Filistinlilerin maruz kaldığı ÅŸiddeti abarttığını öne sürdü. ABD’nin rapora verdiÄŸi tepki ise, Ä°srail’in yanında durduÄŸunu ve raporu kabul etmeyeceÄŸini net bir ÅŸekilde ortaya koydu.

Öte yandan, raporun uluslararası toplum tarafından nasıl deÄŸerlendirileceÄŸi ve Ä°srail’i Filistinlilere karşı iÅŸlediÄŸi suçlardan sorumlu tutmak için ne gibi adımlar atılacağı merakla bekleniyor.

NHY/ BBC Türkçe, Al Jazeera, The Guardian