Galler BaÅŸbakanı Gething Avrupa’da ilk siyah lider oldu

Galler’in müstakbel Birinci Bakanı (BaÅŸbakan) Vaughan Gething, Cardiff’te 25 yıldır iktidarda olan Galler İşçi Partisinin lideri olarak seçilmesinin ardından Avrupa’nın ilk siyahi lideri olmaktan “onur duyduÄŸunu” söyledi.

50 yaşındaki eski avukat ve mevcut Ekonomi Bakanı Gething, çarÅŸamba günü 69 yaşındaki eski lider Mark Drakeford’un yerine geçecek. Drakeford, beÅŸ yıllık görev süresi sonrasında aralık ayında istifa etmiÅŸti.

Galli bir baba ve Zambiyalı bir anneden Zambiya’da doÄŸan Vaughan Gething, “bir Avrupa ülkesinin ilk siyah lideri olmaktan onur duyduÄŸunu” söyledi ve Galler tarihinde yeni bir “sayfadan” söz etti.

Ä°ngiliz İşçi Partisi lideri ve Ocak 2025’e kadar yapılması beklenen BirleÅŸik Krallık genel seçimlerinin en büyük favorisi Keir Starmer, X üzerinden kendisine Vaughan Gething’e “uçsuz bucaksız tebriklerini” iletti.

Tarihî bir an

Keir Starmer, “Galler Birinci Bakanı ve Britanya’nın ilk siyah lideri olarak atanması, modern Galler’in ilerlemesini ve deÄŸerlerini gösteren tarihi bir an olacaktır” dedi.

Galler’de yerel yönetimler saÄŸlık, eÄŸitim ve ulaşım gibi çok çeÅŸitli konulardan sorumludur.

Vaughan Gething, EÄŸitim Bakanı Jeremy Miles’a karşı yüzde 51,7 oyla kazandığı parti içi oylamada Galler İşçi Partisinin yeni lideri olarak seçildi.

Soruşturma ve çevre suçları

Ancak Vaughan Gething’in kampanyası, yakın zamanda çevre suçları nedeniyle yargılanmakta olan Atlantic Recycling ÅŸirketinden 200 bin sterlin bağış aldığını ortaya çıkaran bir BBC soruÅŸturmasının yayınlanmasıyla lekelendi.

Gething, 2016 yılında hükümete baÄŸlı bir çevre kurumundan ÅŸirket üzerindeki kısıtlamaları hafifletmesini istemiÅŸti. Vaughan Gething herhangi bir baÄŸlantı olduÄŸunu reddetti ve bağışların Galler Meclisi Senedd’in kurallarına uygun olduÄŸuna iliÅŸkin güvence verdi.