İsrail’de Protestolar ve Rehinelerin Serbest Bırakılması İçin Talepler

İsrail’deki protestolar, Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için hükümetten anlaşma talep eden büyük bir katılımla devam ediyor. Cumartesi günü Tel Aviv’de toplanan binlerce kişi, rehinelerin kurtarılması için somut adımlar atılmasını istedi. Protestocular, ellerinde pankartlarla yürüyüş yaparken işaret fişekleri de yaktı.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği sürpriz saldırıda, yaklaşık 1.200 kişi öldürülmüş ve 250’den fazla kişi rehin alınmıştı. Şu anda bu rehinelerin yaklaşık 100’ü hala esir tutuluyor; bunların üçte birinin öldüğüne inanılıyor. Daha önce, rehinelerin yarısı, Kasım ayında gerçekleşen bir hafta süren ateşkes sırasında, İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakılmıştı.

İsrail hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in hava saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000’den fazla Filistinli’nin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 84.700 kişinin yaralandığını bildirdi.

Gazze’nin pek çok bölgesinde, gıda, temiz su ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara ulaşımda büyük zorluklar yaşanıyor. Bunun yanı sıra, Güney Afrika’nın açtığı bir dava çerçevesinde, İsrail Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor. Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin 6 Mayıs’ta işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentindeki askeri faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetmişti.

Bu gelişmeler, uluslararası alanda büyük yankı uyandırırken, İsrail hükümeti üzerindeki baskılar artmaya devam ediyor.