AP Seçimleri: Fransa Allak Bullak Oldu

Fransız seçmenler, dün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Jordan Bardella ve Rassemblement National’i (RN, Ulusal Birlik) birinci parti olarak seçti.

CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, sonuçların açıklanması sonrasında Ulusal Meclis’in feshedildiÄŸini duyurarak, 30 haziran ve 7 Temmuz’da yeni yasama seçimlerinin yapılacağını ilan etti.

AP seçimleri, Fransa’da tarihî bir gün yaÅŸanmasına sebep oldu. RN adayı Jordan Bardella, Fransa’da AP seçimlerinden birinci çıktı ve Emmanuel Macron’dan Ulusal Meclisi feshetmesini istedi. Bu isteÄŸi birkaç dakika sonra yerine getirildi.

Macron, seçim gecesi bir ilke imza atarak kürsüye çıktı ve 30 Haziran ve 7 Temmuz Pazar günleri için erken genel seçim çağrısında bulundu.

Jordan Bardella çok önde

Jordan Bardella, çok sayıda belediyede rakiplerinin epey önünde bulunuyor.

Seçim sonrası anketlere göre, RN listesinin baÅŸkanı Bardella, oyların yüzde 31,7’sini kazanmış görünüyor. Bu oran, yüzde 14,9 ile ikinci sırada yer alan Macronist rakibi Valérie Hayer’in iki katından fazla!

28 yaşındaki Bardella, “BaÅŸkanlık çoÄŸunluÄŸu ile önde gelen muhalefet partisi arasındaki benzeri görülmemiÅŸ uçurum, Emmanuel Macron’un liderliÄŸindeki politikaların sert bir ÅŸekilde reddedildiÄŸini yansıtıyor” dedi.

Jordan Bardella, dün akşam 20.00 sularında Cumhurbaşkanından Ulusal Meclisi feshetmesini istedi.

Macron Ulusal Meclis’in feshedildiÄŸini duyurdu

Emmanuel Macron, dün akÅŸam saatlerinde Élysée Sarayı’nda yaptığı konuÅŸmada, Ulusal Meclis’in feshedildiÄŸini açıkladı. AP seçimlerinin sonucunun “Avrupa’yı savunan partiler için iyi bir sonuç olmadığını” kabul eden CumhurbaÅŸkanı, “milliyetçilerin ve demagogların yükseliÅŸinin ulus için tehlike olduÄŸunu” ifade etti.

Macron, televizyonda yayınlanan konuÅŸmasında “Bu, temel bir açıklama zamanıdır (…) Mesajınızı, endiÅŸelerinizi duydum ve bunları cevapsız bırakmayacağım. 30 Haziran ve 7 Temmuz’daki oylamalara yüksek katılım göstereceÄŸinize güvenebileceÄŸimi biliyorum. Fransa’nın sakin ve uyum içinde hareket edebilmesi için net bir çoÄŸunluÄŸa ihtiyacı var” dedi.

Muhalefet

Muhalefetten yanıt gecikmedi. RN lideri Marine Le Pen, “Fransız halkı bize güvenirse iktidarı kullanmaya hazırız” dedi.

Solda ise François Ruffin, bir “Halk Cephesi” kurulması çaÄŸrısında bulundu ve X’ten yayımladığı mesajda birlikte hareket etme çaÄŸrısında bulunarak, “Insoumis (Boyun EÄŸmeyen Fransa partisi) , komünistler, sosyalistler, ekolojistler. BirleÅŸin!” dedi.

Raphaël Glucksmann sola liderlik ediyor

Birlik mümkün olacak mı? Sosyalist Parti ve Halk Hareketi listesi baÅŸkanı Raphaël Glucksmann, Valérie Hayer ve Jordan Bardella’nın ardından yüzde 14,2 oy oranıyla kendi kampında birinci oldu. Glucksmann, destekçilerine “Birlikte baÅŸardıklarımızdan gurur duyuyorum” dese de RN’nin tarihî sonucunun ardından “kutlama havasında olmadığını” belirtti.

Glucksmann, “Tarihî bir dönüm noktasından geçiyoruz. Birçok Avrupa ülkesinde aşırı saÄŸ önde gidiyor. Avrupa’da ve Fransa’da onlara karşı duracağız” dedi.

Ancak Glucksmann, Boyun EÄŸmeyen Fransa (LFI) ile solun olası bir birlikteliÄŸi sorulduÄŸunda, “açıklık ve samimiyeti her ÅŸeyin üstünde tutmak” istediÄŸini söyleyerek halihazırda böyle bir ittifakın mümkün olmadığını ima etti.

LFI, yüzde 9,4 oy oranıyla en alt basamakta yer aldı. Bu, 2019 AP seçimlerinde elde ettiğinde daha yüksek bir oy oranı ve sandalye sayısı bakımından ilk tahminlere göre en az 8 sandalye anlamına geliyor.

Anket enstitüleri tarafından uzun süre yüzde 5 ila yüzde 8 arasında gösterilen François-Xavier Bellamy ve Les Républicains (LR, Cumhuriyetçiler), 2019’dakinden biraz daha düşük bir oranla yüzde 6,9 oy oranı saÄŸladı, ancak AP’deki varlığını sürdürdü.

Çevreciler çöktü

Öte yandan, beÅŸ yıl önce anketin sürprizi olan EELV (Ekolojistler) çöktü, ancak Avrupa Parlamentosunda sandalye sahibi olmak için -gerekli olan yüzde 5 barajının üzerinde, yüzde 5,5’te tutunmayı baÅŸardı.

EELV adayı, “Ekolojiye karşı yürütülen savaÅŸ karşısında iyi dayandık, ancak geriliyoruz, açık ÅŸekilde geriliyoruz. Ön cephedeydim ve tabanımızın ötesindeki insanları ikna edemedim (…) Bunun için içtenlikle özür dilerim” dedi.

Reconquête tarafından desteklenen Marion Maréchal ise yüzde 5,4 ile hemen arkasından geldi.

Aşırı saÄŸcı lider Eric Zemmour, tahminlere göre 5 milletvekili çıkaracak olan genç aşırı saÄŸcı hareket için “ilk seçilmiÅŸ temsilcilerini elde etmekten büyük mutluluk duyduÄŸunu” bildirdi.

2022’de CumhurbaÅŸkanlığına aday olan Zemmour, her ÅŸeyden önce RN ve Cumhuriyetçilere Ulusal Meclis’in feshedilmesiyle tetiklenen yasama seçimleri öncesinde “aşırı sağı mümkün olan en geniÅŸ ölçüde birleÅŸtirme” çaÄŸrısında bulundu. (Ajans Bizim)