Lula da Silva, güvenlik güçlerini hedef aldı: Bazıları göstericilerle işbirliği yaptı

Brezilya Devlet BaÅŸkanı Luiz Inacio Lula da Silva, polis ve ordudan bazı kiÅŸilerin, Ulusal Kongre’yi basan eski Devlet BaÅŸkanı Jair Bolsonaro destekçileriyle iÅŸbirliÄŸi yaptığını söyledi.

Brezilya’da Kongre, Devlet BaÅŸkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme’ye yapılan baskının videolarını görmek istediÄŸini belirten Brezilya Devlet BaÅŸkanı Luiz Inacio Lula da Silva, iÅŸ birliÄŸi yapan çok sayıda kiÅŸinin olduÄŸunu kaydetti.

Lula, “Bu insanların (Bolsonaro yanlıları) Planalto Sarayı’nın kapısından içeri girmeleri saÄŸlandı, yani birileri onların buraya giriÅŸ yapmasını kolaylaÅŸtırdı” ifadesini kullandı.

Devlet Başkanlığı Sarayı içindeki Bolsonaro yanlılarına değinen Lula, sarayın Bolsonaro destekçileriyle dolu olduğunu ve bunun kariyerli kişilerle düzene alınması gerektiğini belirtti.

Lula, ordunun görevinin Anayasa tarafından tanımlandığını vurgulayarak, “Benim onlardan yapmalarını istediÄŸim tek ÅŸey görevlerini en iyi ÅŸekilde yapmalarıdır” dedi.

Yerel basında çıkan iddialara göre, Bolsonaro destekçilerinin Kongre, Devlet BaÅŸkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme’ye giriÅŸinde bazı asker ve polislerin buna kasıtlı olarak seyirci kaldığı öne sürülmüştü.

Öte yandan 8 Ocak’taki Kongre ve diÄŸer devlet binalarına yapılan baskına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kiÅŸi sayısının 1800’e ulaÅŸtığı bildirildi. (AA)