Koronavirüs – “Bu doÄŸanın intikamı deÄŸil, kendi kendimize yaptık”

ABD’li bilim insanı Thomas Lovejoy, çok büyük vahÅŸi yaÅŸam ticareti ve insanların doÄŸaya aşırı müdahalesinin koronavirüs pandemisine neden olduÄŸunu söyledi.

Lovejoy, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Bu doÄŸanın intikamı deÄŸil, bunu kendi kendimize yaptık” dedi.

George Mason Ãœniversitesi’nde Çevre Profesörü Lovejoy’a göre uzmanlar, insanların doÄŸal yaÅŸama müdahalesi sonucu, her yıl iki ile dört virüsün ortaya çıktığını keÅŸfediyor ve bunlardan herhangi biri pandemiye dönüşme riski getiriyor.

1980’lerde “biyolojik çeÅŸitlilik” terimini bulan Lovejoy ÅŸunları söyledi.

“Bu pandemi, doÄŸaya ısrarlı ve aşırı müdahalemiz ve çok büyük yasa dışı vahÅŸi yaÅŸam ticaretinin bir sonucu, özellikle de Güney Asya’daki ve Afrika’daki av hayvanları pazarlarının… Böyle bir ÅŸeyin yaÅŸanmasının sadece zaman meselesi olduÄŸu çok netti.”

Amerikan GeliÅŸim Merkezi’nin kısa süre önce yayımladığı raporda, Amerika’nın pandemilerle savaÅŸmak için vahÅŸi yaÅŸam ticaretini durdurması gerektiÄŸi yorumu yer alıyordu. Lovejoy’un sözleri, bu yoruma destek olarak geldi.

Hayvan pazarları, vahÅŸi hayvanların ya da çiftlikte yetiÅŸen canlı hayvanların satıldığı, aynı zamanda taze meyve, sebze ve balıkların da aynı ortamda tezgahlarda sergilendiÄŸi, pek de hijyenik olmayan kalabalık satış yerleri… Afrika ve Asya’nın birçok yerinde kurulan pazarlar, yüz milyonlarca insana besin tedariÄŸi saÄŸlıyor. Çin’in Vuhan kentindeki hayvan pazarının, Covid-19 salgınının merkezi olduÄŸu düşünülüyor.

Lovejoy’a göre hayvan pazarlarında vahÅŸi hayvanlarla çiftlik hayvanlarını ayırmak bile, virüslerin farklı türlere geçmesi riskini büyük oranda azaltır:

“Böylece virüslerin tutunacağı farklı türlerin sayısı azalmış olur. Ev hayvanları da çeÅŸitli virüsler taşıyabilir ancak hepsi bir arada olmazsa, vahÅŸi yaÅŸam alanlarındaki hayvanlarda bulunan virüslerin ev hayvanlarına geçme olasılığı gerçekten çok düşer.

“Bu doÄŸanın intikamı deÄŸil, bunu biz kendi kendimize yaptık. Çözümü ise doÄŸaya çok daha saygılı bir yaklaşım sergilemekten geçiyor. Buna iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve diÄŸer sorunlarla mücadele de dahil.”