KONDA Araştırması: Halkın %73’ü İmamoğlu Protestolarını Haklı Buluyor

Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasıyla başlayan süreç, Türkiye genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı. Kamuoyunun bu gelişmelere yaklaşımını ölçmek amacıyla KONDA Araştırma, 24-25 Mart 2025 tarihlerinde bir anket gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre, halkın %73’ü protestoları haklı bulurken, %27’lik bir kesim ise gösterilere karşı çıkıyor.

Kamuoyunun Büyük Bölümü Protestolara Destek Veriyor

KONDA’nın araştırmasında katılımcılara, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından gerçekleştirilen protestolara yönelik görüşleri soruldu. Sonuçlara göre:

  • %21, protestoları doğrudan haklı buluyor.
  • %52, protestoların kamu düzenini bozmadığı sürece meşru olduğunu düşünüyor.
  • %27, protestoları haksız buluyor.

Bu veriler, halkın büyük çoğunluğunun, çeşitli derecelerde de olsa, protestolara destek verdiğini ortaya koyuyor.

İmamoğlu’nun Tutuklanmasına Bakış, Protestolara Yaklaşımı Etkiliyor

Ankette, katılımcılara yalnızca protestolara dair değil, İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin de sorular yöneltildi. Protestoları haklı bulan veya karşı çıkan kesimlerin, bu tutuklamaya bakış açıları da incelendi. Elde edilen sonuçlar şöyle:

İmamoğlu’nun tutuklanmasını doğru bulanlar arasında:

  • %3, protestoları haklı buluyor.
  • %32, kamu düzeni korunursa desteklenebileceğini düşünüyor.
  • %65, protestoları haksız buluyor.

İmamoğlu’nun tutuklanmasını yanlış bulanlar arasında:

  • %43, protestoları haklı buluyor.
  • %56, kamu düzeni korunursa desteklenebileceğini belirtiyor.
  • %2, protestoları haksız buluyor.

Tutuklama hakkında görüş belirtmeyenler arasında:

  • %5, protestoları haklı buluyor.
  • %65, kamu düzeni korunursa desteklenebileceğini söylüyor.
  • %30, protestoları haksız buluyor.

Bu sonuçlar, İmamoğlu’nun tutuklanmasını haksız bulanların neredeyse tamamının protestolara destek verdiğini gösterirken, tutuklamanın haklı olduğunu düşünenlerin büyük ölçüde protestolara karşı çıktığını ortaya koyuyor.

Protestoların Toplumsal Desteği

KONDA’nın araştırması, İmamoğlu’nun tutuklanmasının toplumda geniş bir tepkiye neden olduğunu ve halkın büyük çoğunluğunun protestoları haklı bulduğunu ortaya koyuyor. Kamuoyunun önemli bir kısmı, protestolara doğrudan destek vermese bile, şiddet içermediği ve kamu düzenini bozmadığı sürece meşru bir hak olarak görüyor. Bu veriler, İmamoğlu’nun tutuklanmasının toplumun geniş kesimlerinde tartışma yarattığını ve halkın önemli bir kısmının demokratik tepkisini ortaya koyduğunu gösteriyor.