Kadın işsizliği: Sorun bu iktidarla çözülemez

DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hanife Kardaş, kadın işsizliğindeki artışın nedeni olarak AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarını göstererek, “Kadın işsizliği bu iktidarla asla çözülemez” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Mayıs ayı “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu” verilerini açıkladı. Raporda, cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliğinin yüzde 30 ile tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olarak görülmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hanife Kardaş, her geçen yıl işsiz kadın sayısının artığına dikkat çekerek, nedenini iktidarın kadın düşmanı politkaları olarak gösterdi. Kardaş, “İktidarın kadına bakış açısı, ‘kadın evde otursun, çocuk baksın’ anlayışından ibarettir” dedi. Kardaş, AKP iktidarının kadın politikalarını eleştirerek “İktidar hakkını aramayan kadın istiyor” diye konuştu.

‘SAVAŞ İŞSİZLİĞİ ARTIRDI’
Türkiye’nin savaş politikaları sonucu genel işsizliğin yanında, kadın işsizliğinin de arttığını söyleyen Kardaş, dünyanın her yerinde yaşanan savaşların ilk elden kadınları etkilediğini söyledi. Kardaş, Türkiye’de de AKP’nin başlattığı savaşın faturasının da kadınlara ödetildiğini belirterek, “AKP, iktidarda kalmak için savaş başlatıyor” ifadesinde bulundu.

Belediyelere atanan kayyımların da ilk kadın kurumlarını hedef aldığını ve belediyelerin erk zihniyetle dolduğunu belirten Kardaş, “Kayyım geldikten sonra bütün kurumlarımızı kapattılar. Kadınların çalışma alanlarını daralttılar. Ses çıkaran kadını işten atmakla tehdit ettiler” dedi. 2019 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine (DBB) atanan kayyımla birlikte ihraç edilen 2 bin 500 kişiden yüzde 35’inin kadın olduğunu, işe geri iadesi yapılanların yüzde 95’inin ise erkeklerden oluştuğunu belirten Kardaş, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu döneminde mahkemeyi kazanıp işe geri dönen bin kişi arasında 5 kadın bile yok” dedi.

“Kadın işsizliği bu iktidarla asla çözülemez” diyen Kardaş, kadınların örgütlü mücadelesinin önemine değindi.