Jeremy Corbyn: Ä°ngiltere’de İşçi Partisi’ni canlandıran lider

Hiç bir zaman “yıldız” bir siyasetçi olmamıştı. Alexis Çipras gibi çok genç bir lider de deÄŸildi. 66 yaşındaki “eski tüfek”, sakin hitap tarzıyla hep bir ayağını mecliste, bir ayağını da sokakta muhalif kimliÄŸiyle tuttu.

Ä°ki yıl önce İşçi Partisi yeni bir lider arayışındaydı. Corbyn’in ise liderlik yarışına girmek gibi bir niyeti yoktu. Ancak partisinde liderlik için adaylığını koyan isimlerin hiçbirisinin sol görüşü temsil etmediÄŸini düşününce fikri deÄŸiÅŸti.

Resmen parti liderliğine aday olabilmesi için en az 35 İşçi Partili milletvekilinin imzası gerekiyordu.

O dönemde Corbyn’in bu imza sayısına ulaÅŸmasının zor olduÄŸu düşünülüyordu.

İmzaların verilmesi için son tarih olan 15 Temmuz 2015 günü, belirlenen saat dilimine sadece iki dakika kala Corbyn 35 milletvekili sınırına ulaşacaktı.

36 milletvekilinden bir bölümü imzasını, başka adayları destekledikleri halde demokratik bir rekabet ortamının oluşması için vermişti.

Ancak bu milletvekillerinden bazıları bu kararlarından dolayı piÅŸman olacak, hatta eski DışiÅŸleri Bakanı Margaret Beckett bu imzası nedeniyle “moron” olduÄŸunu söyleyecekti.

Filistin, LGBT, öğrenci ve İrlanda eylemleri

Corbyn, bazı sendikalarda çalışması ardından parlamenter siyaset alanına girmesi ve 1983’te Kuzey Londra’dan ilk kez milletvekili seçilmesinden bu yana İşçi Partisi içindeki en soldaki isimlerden oldu ve birbirinden çok farklı içerikteki kampanyalar içinde yer aldı.

1980’lerde Güney Afrika’daki apartheid rejimine karşı kampanyanın önde gelen isimlerinden biri oldu ve 1984’te bir eylem sırasında gözaltına alındı.

Uluslararası Af Örgütü’nün üyesi olan milletvekili, Åžili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet’nin yargılanması için yürütülen kampanya için uÄŸraÅŸtı.

Filistin Dayanışma Kampanyası’nın üyesi olan Corbyn, Filistin konusunda birçok etkinlik içinde bulundu, parlamentoda Filistin konusunda en aktif vekillerden biri oldu.

TV kanalı Channel 4’daki bir röportajında Hamas ve Hizbullah’tan ‘dostları’ olarak bahsetmesi kamuoyunda tartışma yarattı.

Ä°ran’a yaptırımların kalkmasını savunan Corbyn Ä°srail’in nükleer silahlarının feshi için bir politik sürecinin baÅŸlatılmasını savundu.

Hayvan haklarına önem verdi, bu konuda meclisteki önergeleri destekledi, imza kampanyalarına destek sundu.

LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) haklarını savunmada hep aktif olageldi. 1998’de Liberal Demokrat Parti’nin meclise sunduÄŸu, homofobik ayrımcılığın sonlandırılmasına dair yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi önerisine “evet” oyu veren tek İşçi Partisi milletvekiliydi.

2000’lerde öğrenci harçlarına karşı protestolarda öğrenci hareketinin yanında yer aldı.

Kesinti politikalarına başından itibaren karşı çıktı ve mecliste eleştirilerini sürdürürken sokak eylemlerinde de hep tanıdık bir yüz oldu.

Corbyn yıllar boyunca Kuzey İrlanda konusundaki yaklaşımıyla da dikkat çekti.

BirleÅŸik bir Ä°rlanda’yı savunageldi.

1984’te IRA’nın (Ä°rlanda Cumhuriyetçi Ordusu) yasal ayağı Sinn Fein lideri Gerry Adams’ı Londra’da ağırlaması hem Muhafazakâr hem de İşçi Partili milletvekillerinden tepki çekti.

1980’lerde IRA adına bombalı eylem yapmakla suçlanan ancak suçlamaları reddeden bazı sanıklarla ilgili kampanyalara da katıldı.

Corbyn, İşçi Partisi’nin 1997-2010 yılları arasındaki hükümeti döneminde partisinin politikalarına sık sık muhalefet etti.

En çok muhalefet ettiği politika ise Irak savaşıyla ilgiliydi.

Afganistan ve Irak’a askeri müdahalelere karşı çıktı ve savaÅŸ karşıtı kampanyalar içinde yer aldı, Stop the War Coalition’ın (Savaşı Durdur Koalisyonu) yönetiminde yer aldı.

15 Åžubat 2003’te bir çok ülkede eÅŸ zamanlı gerçekleÅŸtirilen ve insanlık tarihinin en büyük protestosu olduÄŸu iddia edilen gösterinin Ä°ngiltere ayağının organizasyonunda önemli rol oynadı.

Meclis’te 2006 Irak savaşıyla ilgili bir soruÅŸturma baÅŸlatılması çaÄŸrısı yapan 12 milletvekilinden biri oldu.

1980’de Fatsa ve Devrimci Yol, 2010’da KCK davaları

Jeremy Corbyn, ülkesi dışında da aktifti. Filistin için pek eylemde yer almasının yanı sıra Türkiye’yle ilgili çalışmalarda da faaliyet gösterdi.

1980 darbesinin ardınan Fatsa davasını takip etmek ve hapishanedeki hak ihlallerini araÅŸtırmak üzere bir izleme heyetiyle Türkiye’ye gelmiÅŸti.

Fatsa davasını takip etmek isterken yetkililer tarafından sürekli oyalanması üzerine Amasya’dan ayrılarak Ankara’ya geldi ve burada Devrimci Yol ana davasını takip etti.

Jeremy Corbyn, 2010 yılında Türkiye’ye giden ve gözlemci olarak KCK davasını izleyen heyet içinde yer aldı.

KCK operasyonlarının parlamento gündemine taşınması için soru önergesi veren milletvekilleri arasında da bulundu.

Jeremy Corbyn, 22 Ekim 2010’da Morning Star gazetesindeki köşesinde dava ile ilgili gözlemlerini paylaÅŸmıştı.

Corbyn, “PKK ve Öcalan olmadan barış sürecinde çözüme ulaÅŸmak mümkün deÄŸil” görüşünü savunuyor.

Irak’ta 1988’de Kürtlere yönelik gerçekleÅŸtirilen saldırıların, 2013’te Ä°ngiltere parlamentosunda ‘soykırım’ olarak tanınması kararının alınması için çalışma yürüten isimlerden de biriydi.

ErdoÄŸan’a Gezi Parkı mektubu metnini imzalamıştı

Corbyn, 2013 yazındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında Financial Times’ta yayınlanan “Türkiye BaÅŸbakanına Açık Mektup” adlı metnin imzacıları arasındaydı.

Ä°mzacıları arasında Susan Sarandon, David Lynch ve Sean Penn gibi ünlü sinemacıların da yer aldığı metinde Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nda baÅŸlayıp Türkiye geneline yayılan gösterilerin polis tarafından “ÅŸiddetlice bastırılması” kınanıyordu.

Metinde, BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’ın Gezi Parkı eylemlerine karşılık olarak düzenlediÄŸi “Milli Ä°radeye Saygı” mitingleri, Almanya’da faÅŸist Adolf Hitler döneminde düzenlenen mitinglere benzetiliyordu.

Özel hayatı: Dört kere Yılın Sakalı ödülü aldı

Zaman içinde tarzı deÄŸiÅŸse de sakal bırakmaya devam eden Jeremy Corbyn, Ä°ngiltere’deki Sakallara Özgürlük Cephesi’nin verdiÄŸi Yılın Sakalı ödülünü tam dört kere kazandı.

Corbyn ödül töreninde “19 yaÅŸlımda Jamaika’da yaÅŸarken sakal bırakmaya baÅŸladım. O zaman bana ‘Bay Sakaladam’ derlerdi” ifadelerini kullanmıştı.

Üçüncü eÅŸiyle yaÅŸayan Corbyn’in önceki evliliklerinden üç çocuÄŸu bulunuyor.

Nadiren alkol kullanan bir vejetaryen olan Corbyn, Trafalgar Meydanı’ndaki eylemlerin çıkışında humus yemeyi seviyor.

Bir Arsenal taraftarı olan Corbyn’in hobileri arasında koÅŸu, bisiklet ve kriket bulunuyor.

İspanyolca konuşan Corbyn, Latin Amerika edebiyatını takip ediyor. En sevdiği yazar ise Nijeryalı Chinua Achebe.

Corbyn bugüne kadar savunduğu politikalar ve katıldığı kampanyalar kadar mütevazi görüntüsüyle de dikkat çekti.

Giysilerini büyük markaların mağazalarından değil yerel esnaftan aldığını belirtiyor.

1980’lerde BBC’de yayınlanan bir röportajında üzerine giydiÄŸi kazadığı annesinin ördüğünü söylemiÅŸti.

Arabası yok, işine ve birçok etkinliğe bisikletle gidiyor.

2009 yılında patlak veren meclisteki milletvekili harcamalarıyla ilgili skandalda Corbyn’in 650 milletvekili arasında en az masrafta bulunan milletvekili olduÄŸu ortaya çıkmıştı.

Corbyn olay ardından “Ben eli sıkı bir vekilim. Ofislerimizin iÅŸlerini yürütmek ve çalışanlarımızın maaÅŸlarını ödemek için para talebinde bulunmalıyız ancak dikkatli olmayız çünkü bu, apaçaık bir ÅŸekilde kamunun parası” demiÅŸti.

2017 genel seçiminde vaatleri

Jeremy Corbyn liderliğinde ilk seçimine giren İşçi Partisi, halka şu vaatlerde bulundu:

  • Kemer sıkma politikalarını sonlandırmak ve kamu hizmetlerine büyük yatırımlar yapmak
  • AB’den ayrılırken (Brexit) ekonomi ve yaÅŸam standartlarını önceleyen bir anlaÅŸma imzalayıp, AB’deki Ä°ngiliz ve Ä°ngiltere’deki AB vatandaÅŸlarının haklarını güvence altına almak
  • Demiryolları, posta, su ve elektrik sektörlerinde kamulaÅŸtırmalar yapmak
  • 2020’ye dek asgari ücreti saatte 10 sterline çıkarmak
  • Kurumlar vergisini 2021’e kadar yüzde 26’ya çıkarmak
  • Yıllık 80 bin sterlin (360 bin TL) üzerinde gelire sahip olanlara yönelik vergileri artırmak
  • 250 milyar sterlinlik canlandırma paketiyle Ä°ngiliz ekonomisine yatırım yapmak
  • 2020’ye kadar ulaşım sistemine 40 milyar sterlin yatırım yapmak
  • Ãœniversite harçlarını kaldırmak
  • Ä°lkokul sınıflarını 30 öğrenciyle sınırlayıp öğrencilere ücretsiz yemek vermek
  • SaÄŸlıkta bugüne kadarki özelleÅŸtirmeleri geri çevirmek
  • Yılda 100 bin konut inÅŸa etmek, evsizler için 4 bin ek konut ayarlamak
  • Seçme yaşını 16’ya indirmek

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Muhafazakar Parti’yi “güvenlikten tasarruf yapmakla” eleÅŸtiriyor.

Jeremy Corbyn, istihbarat ve güvenlik teÅŸkilatlarına bin kiÅŸi daha alacaklarını söylüyor. İşçi Partisi’ne göre, istihbarat teÅŸkilatları güçlendirilmeli fakat yetkileri “orantılı” olmalı.