İsrail yanlışlıkla 3 rehineyi öldürdü

Ä°srail ordusu, Gazze Åžeridi’nde sürdürdüğü operasyonlar sırasında üç Ä°srailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü açıkladı. Rehineler, Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırılmışlardı.

Ä°srail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, rehinelerin Åžucaiyye’deki çatışmalar sırasında yanlışlıkla tehdit olarak algılandığını ve bunun sonucunda vurulduÄŸunu söyledi. Hagari, rehinelerin Hamas’tan kaçıp kaçmadıklarının ya da örgüt tarafından bırakılıp bırakılmadıklarının henüz belli olmadığını belirtti.

Rehinelerin kimlikleri de henüz tam olarak açıklanmadı. İsrail ordusu, iki rehinenin Yotam Haim ve Samer Talalka olduğunu, üçüncü rehinenin ise ailesi istemediği için kimliğinin açıklanmayacağını duyurdu.

Hamas’ın elindeki geri kalan rehineler

Hamas, 7 Ekim’de Ä°srail’e düzenlediÄŸi saldırılarda 200’den fazla kiÅŸiyi rehin almıştı. Bugüne kadar 110’u serbest bırakıldı. Bunlardan 105’i Ä°srail cezaevlerindeki bazı Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında kurtarılanlar. 8 rehinenin ise cenazesi teslim edildi.

3 rehinenin yanlışlıkla vurulduÄŸu son olaydan önce AFP’nin yaptığı hesaplamaya göre hayatta olduÄŸu düşünülen Hamas’ın elindeki rehine sayısı 113’tü. Bunlardan 103’ünün Ä°srailli ya da çifte vatandaÅŸ, sekizinin Taylandlı, birinin Nepalli, diÄŸerinin ise Fransız asıllı Meksikalı olduÄŸu belirlenmiÅŸti.

Al Jazeera kameramanı öldürüldü

Gazze Åžeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus’a Ä°srail tarafından düzenlenen saldırıda uluslararası medya kuruluÅŸu Al Jazeera için çalışan kameraman Samer Abu Daka’nın hayatını kaybettiÄŸi bildirildi.

Al Jazeera tarafından yapılan açıklamada bir okulun bombalanmasını takip eden Abu Daka’nın yanındaki meslektaşıyla birlikte insansız hava aracından atılan füzeyle yaralandığı kaydedildi.

Al Jazeera’nin olayla ilgili yayınladığı haberde ilk yardım ekiplerinin yaralı kameramanın olduÄŸu bölgeye gitmelerinin Ä°srail ordusu tarafından engellendiÄŸi belirtildi. Ekipler olay yerine ulaÅŸtığında ise Abu Daka’nın ölmüş olduÄŸunun belirlendiÄŸi ifade edildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamaya göre Gazze’de ÅŸimdiye kadar 63 gazeteci saldırılar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ä°srail ordusunun yanlışlıkla üç rehineyi öldürmesi, çatışmaların ÅŸiddetini ve riskini bir kez daha gözler önüne serdi. Rehinelerin Hamas tarafından kaçırılmalarından sonra Ä°srail, Hamas’a karşı operasyonlarını yoÄŸunlaÅŸtırmıştı. Bu operasyonlar sırasında sivillerin hayatını kaybetmesi de kaçınılmaz oldu.

Al Jazeera kameramanı Samer Abu Daka’nın öldürülmesi ise gazetecilerin çatışma bölgelerinde karşılaÅŸtıkları riskleri bir kez daha gündeme getirdi. Abu Daka, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını takip ederken hayatını kaybetti.

Olayların ardından Ä°srail ordusu, rehinelerin öldürülmesinden dolayı üzüntü duyduÄŸunu açıkladı. Ancak, Hamas’ın rehineleri kullanmasının sorumluluÄŸunu da üstlendi. Hamas ise rehinelerin öldürülmesinden Ä°srail’i sorumlu tuttu.