Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) üyesi işçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı grev yasağı kararına rağmen fabrikalarda direnişlerini sürdürüyor. Grevlerin ‘milli güvenliği bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelendiği duyurulmuş olmasına rağmen, işçiler kararlılıklarını ilk günkü inançla devam ettiriyor. Özellikle Hitachi, Schneider ve GE Grid Solutions fabrikalarında grevler, işçi arkadaşları ve sendika yöneticileri tarafından sürdürülmeye devam ediyor.
BMİS Genel Başkanı Özkan Atar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada grevlerin yüzde 100 katılımla devam ettiğini vurguladı. ‘Bir kez daha söylüyoruz; çelik iradeli metal işçilerini teslim alamazsınız,’ diyerek işçilerin haklarını koruma mücadelesinin süreceğini belirtti. Anayasa’ya aykırı buldukları grev yasağını kabul etmeyen işçiler, ‘Emeğimizin karşılığını alana kadar mücadeleye devam edeceğiz,’ diyerek birlik içinde direnişlerine devam edeceklerini duyurdular.
Yeni Grevler ve Genişleyen Mücadele
19 ve 25 Aralık tarihlerinde başlayacak yeni grevlerin, süren mücadele dalgasını genişleteceği bekleniyor. İşçiler, ‘Biz kazanırsak tüm işçi sınıfı kazanır!’ diyerek dayanışma çağrısında bulunuyor. Türkiye metal sanayisinde yaşanan bu direnişler, işçi sınıfının haklarını savunma noktasında önemli bir dönemeç olarak görülüyor. Hükümetin bu direnişe yönelik yaklaşımı ise tüm toplum için dikkate değer bir gelişme olarak değerlendiriliyor.