Ä°ran devlet medyasının bildirdiÄŸine göre, Ä°ran bugün kendi geliÅŸtirdiÄŸi “Simurg” roketi ile üç araÅŸtırma uydusunu baÅŸarıyla uzaya fırlattı. Mehda, Keyhan-2 ve Hatef-1 adlı üç uydu, Simnan eyaletinde bulunan Ä°mam Humeyni Uydu Merkezi’nden aynı anda gönderildi. Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yerli roketle uzaya fırlatılan uyduların, dünya yüzeyinden 450 kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleÅŸme aÅŸaması baÅŸarıyla tamamlandı.
Reuters haberine göre, Keyhan-2 ve Hatef-1 adlı her biri 10 kilogramdan hafif olan iki nano uydu, dar bant iletişimini ve coğrafi konumlandırma teknolojisini test etmek amacıyla gönderildi. İran Uzay Ajansı tarafından inşa edilen daha büyük olan 32 kilogram ağırlığındaki Mehda adlı uydu ise Simorgh roketinin birden fazla kargo teslim etme yeteneğini test etmeyi amaçlamaktadır.
Ä°ran, 20 Ocak tarihinde de “Süreyya” adlı yeni uydusunu Kaim-100 roketiyle baÅŸarılı bir ÅŸekilde uzaya fırlatmıştı. Ä°ran’ın uzaya yeni uydular göndermesi, özellikle ABD ve diÄŸer Batılı ülkelerin dikkatini çekmiÅŸ ve endiÅŸe yaratmıştı.
ABD istihbaratının 2023 yılı dünya çapındaki tehdit deÄŸerlendirmesine göre, Ä°ran’ın uydu fırlatma araçlarını geliÅŸtirmesi, kıtalararası balistik füze geliÅŸtirme sürecini kısalttığı ve bu durumun nükleer silah taşıma kapasitesini artırdığı uyarısı yapılmıştı. Bu geliÅŸmeler, Ä°ran’ın nükleer anlaÅŸmanın baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasının ardından uranyum üretimine devam etmesi ve kıtalararası balistik füze programını sürdürmesiyle birlikte, uluslararası alanda gerilimlere neden olmuÅŸtur.
ABD ve Batılı müttefikler, Ä°ran’ın balistik füze faaliyetlerini BMGK kararına aykırı olarak deÄŸerlendirirken, Ä°ran ise geliÅŸtirdiÄŸi füzelerin konvansiyonel olduÄŸunu ve 2231 sayılı BMGK kararına uygun olduÄŸunu savunmaktadır.