Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü: Ä°srail, Gazze’de açlığı savaÅŸ silahı olarak kullanıyor

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Ä°srail’in Gazze Åžeridi’nde açlığı bir savaÅŸ yöntemi olarak kullanarak savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini iddia etti. HRW’nin raporuna göre, Ä°srail güçleri su, gıda ve yakıt gibi temel kaynakların dağıtımını engelliyor ve insani yardıma izin vermiyor, bu da bölgedeki zaten zor durumda olan koÅŸulları daha da kötüleÅŸtiriyor.

Rapora göre, Ä°srail ordusu, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediÄŸi saldırının ardından Gazze’deki sivilleri temel ihtiyaçlardan mahrum bırakma niyetini açıkça dile getirdi. HRW, bu politikanın sivilleri kasıtlı olarak aç bırakma niyetini yansıttığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiÄŸini savunuyor.

HRW Ä°srail ve Filistin Direktörü Ömer Åžakir, “Ä°srail iki ayı aÅŸkın bir süredir Gazze halkını gıda ve sudan mahrum bırakıyor. Bu politika üst düzey Ä°srailli yetkililer tarafından teÅŸvik ediliyor veya onaylanıyor ve bir savaÅŸ yöntemi olarak sivilleri aç bırakma niyetini yansıtıyor,” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Raporda, Gazze’de yerinden edilmiÅŸ 11 Filistinliyle yapılan görüşmelerde, bölgedeki temel ihtiyaçları karşılamakta yaÅŸanan büyük zorluklar ortaya kondu. Dünya Gıda Programı’nın verilerine göre, kuzey Gazze’deki her 10 hane ve güney Gazze’deki her 3 hane en az bir tam gün ve geceyi gıdasız geçiriyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Ä°srail’in bu politikasına son verilmesi ve uluslararası toplumun Gazze’deki insani felakete acilen müdahale etmesi çaÄŸrısında bulundu. Örgüt, Ä°srail’e askeri yardımın askıya alınması ve silah satışının durdurulması önerisinde bulundu.