Ingenuity Mars’ta ikinci kez havalandı

Başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olan Ingenuity, perşembe günü Mars’ta ikinci kez havalandı. NASA helikopteri bu kez 5 metre yüksekliğe ulaştı ve yatay uçuş denemesini başarıyla tamamlayarak 52 saniye sonra Mars yüzeyine geri indi.

Ingenuity’nin baş mühendisi Bob Balaram, ikinci uçuşun beklentileri karşıladığını belirterek, “İki Mars uçuşu gerçekleştirdik. Bu, Ingenuity’nin bu ayında öğrenecek çok şey olduğu anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Mars yüzeyinde pazartesi günü yapılan tarihi uçuşta yaklaşık 3 metre yükselen Ingenuity bu kez 5 metreye çıktıktan sonra 2 metre boyunca yatay uçuş gerçekleştirdi.

Ingenuity’nin baş pilotu Havard Grip, 51.9 saniye süren uçuş hakkında, “Helikopter havada durdu, gezindi ve kamerasını farklı yönlere çevirmek için dönüşler yaptıktan sonra inmek için havaalanının merkezine geri döndü. Kulağa basit geliyor, ancak Mars’ta bir helikopterin nasıl uçulacağına dair pek çok bilinmeyen var.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığında ve dron büyüklüğündeki helikopterin ilk uçuşu 39.1 saniye sürmüştü.

Pervanelerin Dünya’dakinden 5 kat daha devirli çalışması gerekiyor

Ana manevraları önceden programlanmış olan Ingenuity, sensör ve kamerasından gelen verileri kullanarak bazen gerçek zamanlı kararlar vererek uçuyor.

Uçuşlardan elde edilen veri ve görüntüler 278 milyon kilometre mesafedeki Dünya’ya gönderiliyor ve burada NASA’nın yer antenleri dizisi tarafından alınıp işleniyor.

Mars’ta yerçekiminin Dünya’ya göre üçte bir oranda daha az olmasına rağmen atmosfer yoğunluğun düşüklüğü uçuşu zorlaştıran etkenlerin başında geliyor.

Dünya atmosferinin yüzde birinden daha az yoğun olan Kızıl Gezegen’de kalkış için helikopterin pervanelerinin yeryüzündekinden 5 kat daha fazla devirli çalışması gerekiyor.

Ingenuity, 18 Şubat’ta Jezero Krateri’ne inen Perseverance adlı uzay aracıyla Mars’a taşınmıştı. Uçuşun ilk amacı, bu teknolojinin başka bir gezegende çalışabildiğini göstermek.