ErdoÄŸan, Kenan Evren’den Kopya Çekiyor

Türkiye, tarihinin en kritik oylamalarından birine gidiyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da AKP’nin ‘baÅŸkanlık’ anayasası kampanyasına katılıp ‘evet’ için propaganda çalışmalarına baÅŸladı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve AKP’li isimler, ‘hayır’ diyeceÄŸini açıklayan siyasi parti, STK, dernek ve yurttaÅŸları, terör ve ‘dış güçler’le iliÅŸkilendirmeye çalışırken, AKP yandaşı medya da ‘evet’ propagandasında aynı yöntemle yürütüyor.

KENAN EVREN’Ä°N 35 YIL ÖNCE SÖYLEDİĞİ SÖZLER

Türkiye, ErdoÄŸan ve AKP’lilerin izlediÄŸi propaganda yöntemine yabancı deÄŸil. Askeri darbe yapıp ülkenin başına geçen Kenan Evren de 1982 Anayasası’nın propaganda sürecinde benzer bir yöntem izlemiÅŸti. 30 AÄŸustos 1982 günü Cumhuriyet’e manÅŸet olan Kenan Evren’in sözleri bugün ErdoÄŸan ve AKP’lilerin söylediklerinden pek de farklı deÄŸil.

[Haber görseli]

29 AÄŸustos 1982 günü Afyonkarahisar’a bir ziyarette bulunan Kenan Evren, kentteki Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuÅŸmada ÅŸu sözleri söylemiÅŸti: Dış güçlerle iÅŸbirliÄŸi yapanlar, anayasaya ‘hayır’ kampanyası açtı.

‘BATILI ANAYASA’YA ‘KIZLI-ERKEKLÄ°’ ÖRNEKLE KARÅžI ÇIKTI

Aynı konuÅŸmasında, “Batılı Anayasalara uymak zorunda deÄŸiliz. Batı’dan bunu alalım diyenlere ÅŸunu söylüyorum: Türk ailesinin bir geleneÄŸi vardır. 18 yaşında sonra Türk, kız çocuÄŸunu sokaÄŸa bırakmaz, erkek çocuÄŸunu da bırakmaz ya…” diye sözlerine devam eden Kenan Evren, “Ama onlar 18 yaşına geldikten sonra ister kız olsun, iser erkek olsun, evi terk eder. Bir ev tutar ne yaparsa yapar, kimse karşılamaz. BaÅŸka bir erkekle mi yaşıyor, ne yapıyor ne gibi iÅŸler çeviriyor, kimse karışmaz. Onlar ölye yapıyor diye, biz de mi aynı usulü uygulayalım? Batı böyle yapıyor diye biz de mi öyle yapalım” ifadelerini kullanmıştı.

“YÖNETÄ°MÄ° KÖTÃœLEYENLER VATAN HAÄ°NÄ°”

Darbenin ardından “normal demokratik nizama” geçmeye çalıştıkları süre içinde Türkiye’de “bir grubun” eski dönemin hasretini çektiÄŸini anlatan Kenan Evren, “vatan hainlerinin” yönetimi kötülemek için faaliyette bulunduÄŸunu öne sürmüştü.