Edremit Körfezi Yaza Hazırlanıyor…

Edremit gibi küçük yerleşim yerlerinin, kasabaların biriken sorunları üzerine konuşulmuyor. Birken sorunlar, gelecekte de hal edilmesi zor bir hal alıyor. Herkesin herkesi tanıdığı küçük yerleşim yerlerinde, kimsenin bir birini eleştirmeye gözü kesmiyor.

Bu yerleşim yerlerinden biri olan Edremit için de durum aynı. Körfezin giderek, artarak kirleniyor. Körfezin serin suları, böyle giderse gelecek yıllarda girilmesi zor bir hal alacak. İmara açılan zeytinlikler yok olurken doğa da yok ediliyor.

Seçimler öncesi, siyasilerin ağzından eksik olmayan doğa, çevre sorunları seçimlerin hemen ardından unutuluyor. Çevre duyarlığı hep kısmi düzenlemeler ve çalışmalarla geçiştiriliyor. Edremit Körfezi denizde mavisini, çevresinde zeytin yeşilini yitiriyor.

Her kış lodosların yerle bir ettiği kıyı düzenlemeleri, yaza doğru düzenlenmeye çalışılıyor, ama bu düzenlemeler daha çok bir yazı çıkaracak çözümler içeriyor. Kışa varmadan, bütün yapılan düzenlemeler yerle bir oluyor, kıyı şeritleri köstebek yuvasına dönüyor.

Mahalle yolları da aynı şekilde yazdan yaza tamir görüyor, son baharın yağmurları ile yeniden bildik eski haline dönüyor.

Edremit’in hala bir çok mahallesinde kanalizasyon yok, çalışır sağlıklı iş görür düzeyde arıtma tesisleri yok.

Alt yapı sorunları görülmezden geliniyor. Kısa vadeli, geçici çözümlerle geçiştiriliyor. Çöp dağları giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıllarda bütün yaz boyunca yanan Akçay çöplüğünden hala bir ders çıkarılmadığını görüyoruz.

İlçenin bu sorunları, Balıkesir’in büyük şehir olmasıyla biraz daha derinleşti. İl ve ilçe arasında yetki sorunu, hizmetlerin üstelenmesindeki karmaşayla biraz daha içinden çıkılmaz hale geldi. Merkezin ilçeye uzaklığına rağmen ilçenin çalışmalarına müdahil olma isteği, ilçenin de elini kolunu bağlıyor.

Hesap sorulacak, şikayet edilecek merci karmaşası yaşanmasına neden oluyor…