Dünya SaÄŸlık Örgütü: Türkiye’de tütün kullanan erkeklerin oranı azalırken kadınların oranı artıyor

Tütünün yaygın kullanımı için “tütün salgını” ifadesini kullanan Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO), bunun ÅŸimdiye kadar karşılaÅŸtığımız en büyük halk saÄŸlığı tehditlerinden biri olduÄŸunu söylüyor ve yılda 8 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olduÄŸunu bildiriyor. Bu ölümlerin 1,2 milyonu pasif içicilikten kaynaklanıyor. Türkiye’de tütün kullanan erkeklerin oranı azalırken kadınların oranı artıyor.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olarak kabul ediliyor. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü, tütünün gezegene verdiği zararlara dikkat çekiyor.

“Tütün: Gezegenimizi zehirliyor” raporunu yayımlayan WHO, tütünün üretim ve tüketiminin yıllık 80 milyon ton karbon salımına neden olduÄŸunu belirtiyor.

Tütün üretimi için yıllık 22 milyar ton su kullanılıyor; dünya genelinde her yıl orman alanlarının yüzde 5’i tütün yetiÅŸtirmek için ormansızlaÅŸtırılıyor.

Sigara tüketimiyle 2 milyon ton paket atığı oluşuyor ve her yıl 4,5 trilyon izmarit çevreye saçılarak su ve toprağı zehirliyor hatta orman yangınlarına neden oluyor.

Tütünün üretiminden tüketimine endüstriyel yaşam döngüsü yıllık toplam 25 milyon ton atığa neden oluyor.

Ä°spanya’da çevre kirliliÄŸi nedeniyle dumansız plajlar uygulaması yaygınlaşıyor
WHO raporunda çözüm önerileri arasında tütün endüstrisinin çevreye verdiÄŸi zarardan sorumlu tutulmasına yönelik “eko-vergi” uygulamaları yer alıyor. Bununla birlikte sigara atıklarının en önemli kirlilik sebeplerinden biri olduÄŸu kamusal alanlarda yasaklar da yaygınlaşıyor.

Ä°spanya’da, plajlarda sigara yasağını 2018’den beri yaygınlaÅŸtıran Nofumadores.org kampanyası sadece saÄŸlık deÄŸil çevre için de mücadele ediyor.

Nofumadores.org ülke genelinde dumansız plajların yaygınlaşması için lobi faaliyetlerine bir imza kampanyasıyla başladı. Çevrimiçi dilekçenin yalnızca sosyal medya hesapları üzerinden organik olarak paylaşılmasına rağmen, 2 hafta içinde 107 bin imza toplandı. İspanyollar arasında bu önlem için büyük bir destek olduğu ortaya çıktı. Geçen Mart ayında 331 bin imzaya ulaşmışlardı.

Ä°spanya’daki ilk dumansız plaj 2006’da oluÅŸturuldu ancak 2018’e kadar plajların yalnızca yüzde 3’ü dumansızdı. Ancak, Ä°spanya genelinde yürütülen kampanyalardan sonra bu sayı 2021’de 525’e yükseldi ve tüm plajların yüzde 17,5’ine ulaşıldı.

4 Nisan’da onaylanan yeni bir ekolojik yasa teklifi plajlarda sigara içilmesine 2 bin euro’ya kadar para cezası verilmesini mümkün hale getiriyor. Yasanın Temmuz 2022’ye kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dünya genelinde tütün kullanım oranları istikrarlı bir şekilde düşüyor

WHO tarafından dünya genelinde yapılan ve sonuçları Kasım 2021’de yayımlanan tütün kullanımı araÅŸtırmasına göre tütün kullanımı istikrarlı bir ÅŸekilde düşüyor.

2000 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (yüzde 32,7) tütün kullanıcısıyken, tütün kullanımının kontrolüne yönelik çalışmalarla 2020 yılına kadar bu oran dörtte birden aza (yüzde 22,3) indi. Mevcut çabaların tüm ülkelerde devam etmesi halinde oranın 2025’te beÅŸte bire ineceÄŸi tahmin ediliyor.

Türkiye’de tütün kullanan erkeklerin oranları azalırken kadınların oranı artıyor
2020 verilerini esas alan sonuçlara göre Türkiye’de tütün ürünleri kullananların oranı yüzde 30,7. Erkeklerde oran yüzde 42,1; kadınlardaysa yüzde 19,2.

Rapor, 2000 yılından itibaren ülkelerde tütün kullanım oranının kadın ve erkekler arasında nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini gösteriyor. Buna göre Türkiye’de erkekler arasında tütün kullanım oranları düşerken kadınlar arasında artıyor.

TÃœSAD: Türkiye’de sigara tüketimi yıllık 21 bin ton atığa neden oluyor

Türkiye OECD ülkeleri arasında 15 yaşın üstünde sigara içenlerin tüm nüfusa oranında ilk sırada yer alıyor. Buna göre Türkiye’de sigara içenler tüm nüfusun yüzde 28’ini oluÅŸturuyor. Türkiye’yi, yüzde 27,6 sigara içme oranıyla Endonezya, yüzde 25,8 ile Rusya izliyor.

Türkiye Solunum AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TÃœSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Türkiye’de 2018 verilere göre 118,5 milyona yakın miktarda sigara tüketildiÄŸini ve bunun günlük 57 ton, yıllık ise 21 bin ton atığa neden olduÄŸunu söylüyor.