Dünya Meteoroloji Örgütü: 2021, en sıcak 7 yıldan biri olarak kayıtlara geçti

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2021’in ÅŸimdiye kadar kaydedilen en sıcak 7 yıldan biri olduÄŸunu belirterek, 2015’ten bu yana yıllık ortalama sıcaklığın, sanayi öncesi dönemden en az 1 santigrat derece yüksek olduÄŸunı bildirdi. Genel Sekreteri Petter Taalas, 2021’in beklenenden daha sıcak geçtiÄŸini kaydetti.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021’in ÅŸimdiye kadar kaydedilen en sıcak 7 yıldan biri olduÄŸunu açıkladı.
WMO’dan yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl kaydedilen ortalama küresel sıcaklığın, sanayi dönemi öncesi 1850-1900 yıllarındaki ortalama sıcaklıktan 1,11 santigrat derece daha fazla olduÄŸu bilgisi paylaşıldı.
2015’ten bu yana yıllık ortalama sıcaklığın, sanayi öncesi dönemden en az 1 santigrat derece yüksek olduÄŸu belirtildi.
Açıklamada demeçlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, küresel hava sıcaklığını düşürmesi beklenen La Nina kasırgası nedeniyle 2021’de önceki yıllara kıyasla daha düşük sıcaklık kaydedilmesini beklediklerini, fakat 2021’in beklenenden daha sıcak geçtiÄŸini kaydetti.
Taalas, “Sera gazı artışlarından kaynaklanan uzun vadeli genel ısınma, doÄŸal iklim faktörlerinin neden olduÄŸu küresel ortalama sıcaklıkların da yıldan yıla kaydedilen deÄŸiÅŸkenlikten çok daha fazla” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kanada’da geçen yıl kaydedilen 50 santigrat derece sıcaklıkla 2021’in rekor kıran sıcaklıkların yaÅŸandığı yıl olarak hatırlanacağını vurgulayan Taalas, “Bu sıcaklık Cezayir’deki Sahra Çölü’nde kaydedilen oranlarla beklenmedik saÄŸanak yağışlarla ve Asya ile Avrupa’daki ölüme yol açan sellerle kıyaslanır niteliktedir” ifadesini kullandı.
Taalas, iklim krizinin dünyanın her kıtasında su kaynaklı riskler ve günlük hayatı değiştiren yıkıcı tabiat olaylarını beraberinde getireceği uyarısında bulundu.
Dünya Meteoroloji Örgütü, Nisan 2021’de yayımladığı Küresel İklim Raporu’nda, 2020’nin ÅŸimdiye kadar kaydedilen en sıcak 3 yıldan biri olduÄŸunu açıklamıştı.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora iliÅŸkin açıklamasında, 2020’nin sanayi öncesi döneme göre 1,2 santigrat derece daha sıcak olduÄŸunu belirterek, “uçurumun eÅŸiÄŸindeyiz” ifadesini kullanmıştı.
(AA)