DEVA’dan CHP’ye: Rızvanoğlu ve Avşar “Baba Evi”nde

Kurucu milletvekili olarak yer aldıkları DEVA Partisi’nden haziran ayında istifa eden İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, CHP saflarına katıldı. Rozetlerini CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bakırköy’de düzenlenen “Millet İradesine Sahip Çıkıyoruz” mitinginde taktı.

CHP’ye geçtiler, kürsüde “birlik” mesajı verdiler

Haziran ayında DEVA Partisi’nden istifa eden İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar’ın yeni adresi Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Türkiye siyasetinde “yeni merkez” iddiasıyla kurulan ancak seçim sonrası süreçte merkez sağ siyasetin sınırlarını aşamayan DEVA Partisi’nde uzun süredir süren iç tartışmaların ardından gelen bu ayrılıklar, muhalefet içinde yeni bir saflaşmanın da işareti olarak okunuyor.

İki milletvekili, CHP’nin 21 Temmuz Pazar günü İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda düzenlediği “Millet İradesine Sahip Çıkıyoruz” mitinginde kamuoyuna tanıtıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kalabalığın coşkulu alkışları eşliğinde her iki milletvekilinin de rozetlerini taktı ve “Baba evine hoş geldiniz” diyerek partililerle birlikte ellerini havaya kaldırdı. Bu görüntüler, muhalefet cephesinde “birleşme” ve “yeniden toparlanma” çağrılarının somut bir karşılık bulduğu bir dönüm noktası olarak yorumlandı.

“Adaletin olmadığı yerde siyasetin anlamı yok”

Rızvanoğlu ve Avşar, kürsüde yaptıkları kısa konuşmalarda özellikle adalet, liyakat ve demokrasi vurgusu yaparak, CHP çatısı altında halkın taleplerine daha güçlü ses olabileceklerini ifade etti. Evrim Rızvanoğlu, “Kadınların özgürlük mücadelesiyle birleşmeyen hiçbir siyaset başarılı olamaz” derken, Cem Avşar ise “Temsilde adaletin olmadığı yerde siyasetin anlamı yok. Bu yüzden burada, halkın yanında olmaya geldik” ifadelerini kullandı.

Her iki milletvekilinin de Meclis’teki muhalefet gücüne katkı sunacağı belirtilirken, CHP yönetimi bu geçişi sadece niceliksel bir kazanım değil, nitelikli bir siyasi ortaklık olarak değerlendiriyor. DEVA’nın kuruluş iddiasında yer alan çoğulculuk, demokrasi ve katılım söyleminin pratiğe geçirilememesinin ardından, CHP’nin giderek artan “merkezdeki birleştirici güç” rolü bu geçişte etkili olmuş görünüyor.

Solun yeniden inşası için yeni bir adım mı?

Özellikle sosyal demokrasiye açık genç politikacıların DEVA’dan koparak CHP’ye yönelmesi, Türkiye’de sağ liberal söylemlerle varlık göstermeye çalışan partilerin siyasal zemin bulmakta zorlandığına işaret ediyor. CHP’nin “baba evi” metaforu etrafında ördüğü bu yeni siyasi kapsayıcılık stratejisi, sadece geçmişten kopuşu değil, geleceğe ortak bir iradeyle yönelme çabasını da içeriyor.

Bu geçişler, muhalefet cephesinde ideolojik farklılıkları gözetmeden halkın talepleri etrafında birleşebilecek yeni bir siyasal zemin ihtiyacını da gündeme getiriyor. Emekçilerin, gençlerin ve kadınların gündelik mücadelelerine kulak veren bir siyasetin toplumsal karşılığı, partiler üstü bir ortak aklın inşasını zorunlu kılıyor.

CHP’nin bu geçişleri teşvik etmesi, Türkiye siyasetinde yeniden yapılanmanın işaret fişeklerinden biri olabilir. Ancak asıl mesele, bu birlikteliklerin sokakta, Meclis’te ve yerel düzeyde halkla ne kadar buluşabileceğiyle belirlenecek. Aksi takdirde, bu geçişler yalnızca siyasi vitrin güncellemelerinden ibaret kalabilir.