Çin ABD’yi uyardı: ‘Tayvan için savaşa girmekte tereddüt etmeyiz’

Çin, bugün, çok açık bir mesaj verdi ve Tayvan’ın bağımsızlığını ilan etmesi halinde “savaşa girmekte tereddüt etmeyeceğini” bildirdi.

Çin Savunma Bakanı, bu açıklamayı, Singapur’da Amerikalı mevkidaşı ile görüşmesi sırasında yaptı.

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesinde, “Eğer herhangi biri Tayvan’ı Çin’den koparmaya kalkışırsa Çin ordusu, bedeli ne olursa olsun, savaş başlatmakta bir an bile tereddüt etmez” dedi.

Çin Savunma Bakanlığına göre, Pekin, ülkenin ayrılmaz parçası olarak görülen adanın her türlü bağımsızlık girişimini “bin parçaya bölecek”.

Pentagon’dan verilen bilgiye göre, Lloyd Austin de Çinli mevkidaşına Çin’in “bölgede istikrarsızlığa yol açabilecek yeni bir eylemden kaçınması gerektiğini” söyledi.

Aynı kaynağa göre, Austin, “Tayvan Boğazında istikrar ve barışın önemini ve mevcut statükonun tek yanlı olarak değiştirilmesine muhalefetini” tekrarladı ve Çin’i, “Tayvan’a karşı istikrarı bozucu eylemlerden kaçınmaya” çağırdı.

Nisan ayında telefon görüşmesi yapan iki Bakan, Lloyd Austin’in göreve gelmesinden sonra, Singapur’da pazar gününe kadar sürecek Şangri-La Güvenlik Forumu kapsamında ilk kez yüz yüze görüştü.

ABD ile Çin arasında son yıllarda anlaşmazlık noktaları iyice fazlalaştı: Güney Çin Denizi, Çin’in Asya-Pasifik’te artan etkisi, Ukrayna savaşı ve Tayvan iki ülkenin anlaşamadığı önemli konular!

Çin, 24 milyon nüfuslu Tayvan’ı kendi vilayetlerinden biri olarak kabul ediyor. Tayvan Çin’in denetimi altında değil, ancak Pekin, son yıllarda Tayvan’a baskıyı artırıyor. Çin, bu bağlamda, Tayvan’ın Hava Savunma Bölgesine sık sık savaş uçaklarını sokuyor. (Ajans Bizim)