Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2022 yılında 155 kat artarak 14,7 milyon tona ulaÅŸtı. Bu rakam, AB ülkelerinin toplam katı atıklarının yaklaşık yarısını oluÅŸturuyor.
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer’in Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Mehmet Özhaseki’ye gönderdiÄŸi soru önergesine gelen yanıt ise ÅŸaşırtıcı. Önergeye verilen cevapta, 2023 yılında da plastik atık ithalatına müsaade verildiÄŸi belirtildi.
Dinçer, Bakan Özhaseki’nin yanıtını deÄŸerlendirdiÄŸi açıklamasında, “Bakan deÄŸiÅŸikliÄŸi yaparak yarattıkları ‘yeni bir dönem ve yeni bir anlayış’ algısı boÅŸa çıktı. Bakan deÄŸiÅŸti ama plastik atık ithalatı ısrarında bir deÄŸiÅŸiklik yok” dedi.
Dinçer, BirGün’e yaptığı deÄŸerlendirmede, Bakanlığın yanıtında yer alan “Ãœlkemiz atık ithalatında dışa bağımlıymış” ifadesine de tepki gösterdi. Dinçer, “Bu katma deÄŸeri olan bir ürün deÄŸil ki dışa bağımlı olasınız. Ãœlkemizde fazlasıyla atık, hali hazırda çıkıyor. Sorun, bunların kaynağında ayrıştırılıp atıkların iç piyasada düzgün yöntemlerle toplanıp geri dönüştürülememesindedir” diye konuÅŸtu.
Dinçer, Türkiye’nin atık ithalatının derhal yasaklanması gerektiÄŸini belirterek, “Türkiye sıfır atık politikalarını kararlı bir ÅŸekilde uygulamaya baÅŸlamalıdır” dedi.
Ä°thal edilen atıkların geri dönüşüm oranlarına ve bu dönüşümden ne kadar kazanç elde edildiÄŸine dair sorularının yanıtsız bırakıldığını ifade eden Dinçer, “Bu soruların yanıtsız kalması, verilerin ve denetimlerin ÅŸeffaf olmadığı anlamına geliyor” dedi.
Dinçer, Bakanlığa şu çağrıda bulundu:
“Soru önergemizi, Bakan’dan hukuki danışmanlık isteÄŸiyle vermedik. Bakan, mütalaa makamı deÄŸil, icra makamıdır. Birçok yanıyla eleÅŸtireceÄŸimiz bu mevzuat dahi aktif olarak uygulanmıyor. Bakanlığa sesleniyorum: Atık ithalatını derhal yasaklayın, sıfır atık politikalarını kararlı bir ÅŸekilde uygulayın.”