Berlin’de 350 Bin KiÅŸilik Büyük Miting: “Biz Yangına Karşı Güvenlik Duvarıyız!”

Almanya’nın baÅŸkenti Berlin’de aşırı saÄŸcılığa karşı Federal Meclis binası önünde düzenlenen gösteriye en az 150 bin kiÅŸi katıldı. Göstericiler demokrasi ve hoÅŸgörü için, aşırı saÄŸa, nefrete ve Almanya için Alternatif (AfD) partisine karşı seslerini yükselttiler.

Almanya’da son dönemde aşırı saÄŸcılığın yükseliÅŸi ve AfD’nin mecliste grubu bulunması, toplumun büyük bir kesimini endiÅŸelendiriyor. Bu nedenle aşırı saÄŸcılığa karşı çeÅŸitli kentlerde düzenlenen gösterilere 300 binden fazla kiÅŸi katıldı.

Polisin verdiÄŸi bilgilere göre Berlin’de El Ele Ä°ttifakının Federal Meclis binası önünde düzenlenen gösteriye yaÄŸmurlu havaya raÄŸmen katılım 150 bin kiÅŸiyi geçti. Organizatörler ise 300 bin kiÅŸinin katıldığını duyurdu. Gösteride insan zinciri oluÅŸturulması planlanıyordu ancak katılımın yüksek olması nedeniyle zincir yerine binlerce gösterici bir yanındakinin elini tutarak göğe kaldırdı.

Göstericiler arasında siyasetçiler, sanatçılar, sendikacılar, sivil toplum örgütleri, kiliseler, spor kulüpleri ve öğrenciler vardı. Göstericiler “Aşırı saÄŸa karşı el ele”, “Nefret yok, sevgi var”, “AfD’ye hayır” gibi sloganlar attılar. Bazı göstericiler de Almanya bayrağı ve Avrupa BirliÄŸi bayrağı taşıdılar.

Gösterinin organizatörlerinden biri olan Uwe Hiksch, “Bugün burada demokrasi için bir iÅŸaret verdik. Aşırı saÄŸcılık, ırkçılık ve nefret bizim toplumumuzda yer bulamaz” dedi. Hiksch, AfD’nin aşırı saÄŸcı gruplarla iÅŸbirliÄŸi yaptığını ve göçmen kökenlilerin ülkelerine geri gönderilmesini savunduÄŸunu belirtti.

Almanya’nın diÄŸer kentlerinde de aşırı saÄŸcılığa karşı gösteriler düzenlendi. Baden Württemberg eyaletindeki Freiburg kentinde düzenlenen gösteriye 30 bin kiÅŸi katıldı. Dresden’de 30 bin, Nürnberg’de 25 bin, Augsburg’da 25 bin, Saarbrücken’de 15 bin, Würzburg’da 10 bin ve Krefeld’de ise 10 bin kiÅŸi aşırı saÄŸcılığa karşı bir araya geldi. Almanya’nın birçok baÅŸka kentinde de 10 binden az kiÅŸinin katılımıyla gösteriler düzenlendi. AÅŸağı Saksonya eyaletinin baÅŸkenti Hannover’de 7 bin kiÅŸinin, Mainz’da ise 5 bin kiÅŸinin aşırı saÄŸcılığa karşı düzenlenen gösteriye katılım gösterdiÄŸi belirtiliyor.

Almanya’da aşırı saÄŸcılığa karşı sokak gösterilerine araÅŸtırmacı gazetecilik ağı Correctiv’in ortaya çıkardığı bir toplantı neden oldu. Mecliste grubu bulunan partilerden AfD’nin aşırı saÄŸcı gruplarla Kasım 2023’te Potsdam’da bir toplantı düzenlediÄŸi, toplantıda Almanya’daki tüm göçmen kökenlilerin ülkelerine geri gönderilmesinin de konuÅŸulduÄŸu ortaya çıktı.

Almanya’nın Bremen, Magdeburg, Bonn gibi birçok kentinde bugün de aşırı saÄŸcılığa karşı gösterilerin düzenlenmesi bekleniyor.

  • NHY/ DW Türkçe