Almanya hükümeti, Ä°ran’da devam eden protestolara yapılan sert müdahale nedeniyle bu ülke için verilen ihracat ve yatırım garantilerini resmen askıya aldığını açıkladı.
Ä°ran’dan Mahsa Amini’nin polis gözaltısı sonrası hayatını kaybetmesinin ardından baÅŸlayan protestolar devam ederken, Tahran’ı hedef alan yaptırımlar da her geçen gün geniÅŸliyor.
Ä°nsan hakları örgütleri, Ä°ran’da aylardır devam eden gösterilerde yüzlerce kiÅŸinin öldüğünü duyururken son yaptırım kararı Almanya’dan geldi.
Almanya Ekonomi Bakanlığı, bu ülkeyle iÅŸ yapanlara saÄŸlanan ihracat kredisi ve yatırım garantilerini resmen askıya aldığını duyurdu. Açıklamada, ‘Ä°ran’daki ciddi durum’ nedeniyle enerji meseleleriyle ilgili diyalog da dahil olmak üzere diÄŸer ‘ekonomik formatların’ da askıya alındığı belirtildi.
Alman şirketler, yaptıkları ihracat karşılığı ödeme alamayınca ihracat kredi garantisi güvencesinden yararlanıyordu. Yatırım garantileri ise iş insanlarına gittikleri ülkelerde politik risklere karşı güvence sağlıyor.
Almanya Ekonomi Bakanlığı, Ä°ran ile yapılan nükleer anlaÅŸma sonrası 2016’da tekrar kullanılmaya baÅŸlanan bu ekonomik araçların birkaç proje için geniÅŸletildiÄŸini ancak 2019’dan beri tamamen durduÄŸunu kaydetti.
Alman hükümeti bu ekonomik araçların tamamen askıda olacağını ancak sadece insani amaçlı projelerde istisna uygulanabileceğini açıkladı.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024