Af Örgütü’nden pandemi döneminde orantısız güç kullanımı uyarısı

Af Örgütü’nün raporunda pandemi sürecinde birçok ülkede polisin uyguladığı orantısız güce dikkat çekildi. Türkiye’de 510 kiÅŸinin paylaşımları nedeniyle gözaltına alınması ”ifade özgürlüğü ihlali” olarak nitelendirildi.

Ä°nsan hakları savunucularına göre, pandemi nedeniyle alınan önlemlerin uygulanma sürecinde bir çok ülkede polisin orantısız güç kullanımına tanık olunuyor. Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) yayınladığı rapora göre bu süreçte polis ÅŸiddeti yalnızca insan hakları ihlallerine neden olmadı, aynı zamanda yer yer saÄŸlık koÅŸullarını daha da kötüleÅŸtirdi.

Örgütün Berlin’de açıklanan ve 60 ülkeyi mercek altına alan raporuna göre toplu gözaltılar, hukuka aykırı sınır dışı uygulamaları, baskınlar ve barışçıl gösterilere saldırgan müdahaleler yaÅŸandı.

Raporda Türkiye’de geçen Mart ve Mayıs ayları arasında sosyal medyada yaptıkları “provokatif” koronavirüs paylaşımları nedeniyle ifadelerine baÅŸvurulmak üzere 510 kiÅŸi gözaltına alındı. Örgüt, uygulamayı ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olarak nitelendirdi.

DiÄŸer yandan Ä°ran’da cezaevlerindeki Covid-19 önlemlerinin yetersizliÄŸini protesto eden göstericilere karşı göz yaÅŸartıcı gaz ve mermi kullanılması sonucu ölen ve yaralananlar olduÄŸu belirtildi. Rapora göre, Kenya’da sokaÄŸa çıkma yasağı uygulamasının yürürlüğe girmesinden beÅŸ gün sonra en az yedi kiÅŸi polis güçleri tarafından öldürüldü, 16 kiÅŸi hastanelik oldu. Angola’da da Mayıs ve Temmuz ayları arasında yedi gencin öldürüldüğü belirtildi.

Slovakya’da bir Roman yerleÅŸkesinin ordu tarafından tamamen karantinaya alınmasının bu azınlığa iliÅŸkin toplumdaki önyargılı bakışı güçlendirdiÄŸi belirtildi. Venezuela, Uganda ve Sri Lanka’da da güvenlik güçlerinin Covid-19 önlemlerinin uygulanma sürecinde özellikle mültecilere, LGBTi bireylere ve evsizlere karşı ırkçı ve ayrımcı bir tavır takındığı kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü Almanya’dan Philipp Krüger, güvenlik güçlerinin pandemi sürecince de hukuk devleti ilkelerine sadık kalmak zorunda olduÄŸunu hatırlatarak, “Yaptırımlar her zaman en son baÅŸvurulan araç olmalı” diye konuÅŸtu.

Krüger, insan haklarına getirilen sınırlamaların yalnızca kamu sağlığını korumak için gerekli olması ya da başka bir acil durum nedeniyle uygulanabileceğini savundu.

KNA, epd / SÖ, EC