ABD’den TSK operasyonu açıklaması: Saldırılar koalisyon tarafından onaylanmadı

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye’nin Irak’ın Sincar ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlediği hava harekâtına ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyine yapılan hava harekâtlarına tepki geldi.

Günlük basın toplantısında bir soru üzerine “Çok endişeliyiz, derinden endişeliyiz” ifadelerini kullanan Toner, harekâtın ABD ya da koalisyon güçleriyle uygun koordinasyon olmaksızın yapıldığını söyledi. Türk yetkililere endişelerimizi doğrudan ilettik, diyen Toner, saldırıların IŞİD’e karşı koalisyon tarafından onaylanmadığını söyledi.

Sözcü Toner, Türkiye’nin PKK ile ilgili meşru endişelerini anladığını ancak Türkiye’nin mücadelesinin IŞİD’e karşı savaşı engellememesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, “Türkiye yakın partnerimiz ve güçlü bir NATO müttefikidir” diyen Sözcü Toner, Türkiye’nin demokrasisi üzerine “samimi görüşmeleri”nin devam ettiğini ifade etti ve Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam edileceğini de sözlerine ekledi.

***

TSK: 70 terörist öldürüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak’taki Sincar ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlenen harekâtta 70 kişinin öldürüldüğüne dair bir açıklama yayımlamıştı.

TSK’dan yapılan açıklama şöyleydi:

“Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliğine kast eden bölücü terör örgütü PKK’ya ait terör yuvalarının yok edilmesi maksadıyla; uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız kapsamında 25 Nisan 2017 günü saat 02.00’de, Irak kuzeyi/Sincar Dağı ve Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgelerine hava harekâtı icra edilmiş ve belirlenen terörist hedefleri tam isabetle vurulmuştur.

“Çeşitli kaynaklardan; hava harekâtı sonrasında BTÖ’ne ait barınma alanları, mühimmat depoları ve kritik muhabere tesislerinin imha edildiği, örgüte ağır kayıplar verdirildiği Irak kuzeyi/Sincar Dağı bölgesinde 40, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok’ta ise 30 civarında BTÖ mensubunun etkisiz hale getirildiği; terör örgütü mensuplarının morallerinin son derece bozuk olduğu bilgisi alınmıştır.”