ABD Kongresi üyelerinin, Türkiye’nin Hamas politikasına tepki büyüyor

Erdoğan’ın yapmış olduğu son açıklama, Türkiye’nin Hamas ile ilişkilerine yönelik Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyelerinden tepki geldi. Geçtiğimiz haftalarda Joe Biden’a gönderilen ve Türkiye’nin Hamas ile olan ilişkilerine de değinen 110 imzalı bir mektubun ardından, bazı Kongre üyeleri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a detaylı bir mektup gönderdi.

Mektubun, ABD Kongresi Yunan Dostluk Grubu eş başkanları Chris Pappas ve Gus Bilirakis tarafından Dışişleri Bakanı Blinken’a sunulduğu bildiriliyor.

Bu mektupta, Kongre üyeleri Türkiye Cumhuriyeti’ni, Hamas’ın operasyonlarını desteklemek ve kolaylaştırmakla suçlayarak, “ABD hükümetini diplomatik ve ulusal güvenlik araçlarını kullanarak, Türkiye ile Hamas arasındaki siyasi, lojistik ve mali bağları kesmeye çağırıyoruz. Türkiye’nin Hamas’a karşı derhal ve tereddütsüz bir şekilde harekete geçmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdiler.

Mektup, 7 Ekim tarihinde İsrail’e yönelik saldırıları hatırlatarak, “Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hamas’a uzun süredir sağlanan siyasi, lojistik ve mali destek iyi bilinmektedir” dedi ve bu durumun ciddi bir endişe kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas ile olan bağlantıları ve Hamas’a verdiği destek, özellikle antisemitik söylemleri benimseme ve Hamas’ı savunma konularında eleştirildi. Mektupta, “Türk hükümeti Hamas için bir sığınak haline gelmiş ve uzmanlar Türkiye’yi Gazze’den sonra Hamas’ın en büyük ikinci üssü olarak tanımlıyor” ifadelerine yer verildi.

Mektupta ayrıca Hamas’ın İstanbul ofisinin faaliyetlerine ve Türkiye’deki Hamas yetkililerine vurgu yapılırken, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin İstanbul’da sık sık bulunduğu ve Hamas operasyonlarını yönettiği belirtildi.

Ayrıca mektupta, Türk hükümetinin Hamas’a mali ve maddi yardım sağladığı ve bu yardımın finansmanının nasıl gerçekleştiğine dair detaylar sunuldu. Hamas’ın İstanbul ofisinin İsrail’e karşı terör saldırıları düzenlemesinin nasıl kolaylaştırıldığı ve Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılara nasıl destek sağladığı da vurgulandı.

Mektupta, Türk hükümetinin Hamas’ın üst düzey liderleriyle yıllarca biraraya gelmesine ve Hamas mensuplarına Türk vatandaşlığı ve pasaport vermesine de değinildi. Ayrıca, Hamas’ın İstanbul ofisinin İsrail’e karşı gerçekleştirdiği terör operasyonlarına yardımcı olduğuna dair iddialara vurgu yapıldı.

Son olarak, mektupta ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk hükümetine altı talepte bulunuldu. Bu talepler arasında Hamas’ı resmen terör örgütü olarak ilan etme, Türkiye’deki Hamas ofislerini ve bağlı kuruluşlarını kapatma, Türkiye’deki tüm Hamas yetkililerinin vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi gibi adımlar yer aldı.

Tüm bu gelişmeler, ABD Kongresi üyelerinin Türkiye’nin Hamas politikasına yönelik artan eleştirilerini ve endişelerini yansıtıyor. Hamas’a karşı daha sert bir tavır alma talebi, Türkiye’nin Hamas ile olan ilişkileri konusunda uluslararası bir odak noktası haline gelmiş durumda.

NHY/ VOA Türkçe