Afganistan’da “Protestocu Kadınlar” olarak tanımlanan bir grup Afgan kadın, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 17 Şubat’ta düzenlenecek olan ve Taliban yönetiminin de katılacağı Doha toplantısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Taliban’ın müzakerelere katılmaya hak kazanmadığı, bunun yerine yargılanması gerektiği belirtilerek, Taliban’ın bu toplantıya katılmasının onu “meşrulaştırdığı” vurgulandı. Bu durumun Taliban’ı güçlendirebileceği ve Afganistan üzerinde yeniden kontrol sağlamasına olanak tanıyabileceği ifade edildi.
Muhalif kesimlere de uyarıda bulunulan açıklamada, “Protestocu dostlarımızı Taliban ile herhangi bir görüşmeye girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bunun yerine Taliban’ın işlediği suçlardan dolayı yargılanmasını istiyoruz” denildi. Ayrıca, Doha’daki toplantılarda kadınların taleplerini temsil etme iddiası altında Taliban ile yapılan görüşmelere katılmamaları gerektiği vurgulandı.
Açıklamada devamla, “Kadın protestocuları temsil adı altında bu tür müzakerelere katılanlar, kadınların mücadelesini zayıflatabilir ve adalet arayışını engelleyebilir. Afgan halkının, özellikle de kadınların taleplerini temsil etmeyen bir suç grubu olan Taliban ile müzakerelerin sonuçlarından sorumlu olacaklarını belirtmek önemlidir” denildi.
Son olarak, kadınların Taliban’a karşı kararlı bir direniş gösterecekleri ve Taliban ile müzakerelere katılmayacakları vurgulandı. Afganistan halkının adalet ve özgürlük arayışında galip gelmesi temennisinde bulunuldu.