Afganistanlı kadınlardan BM’ye uyarı: Taliban’ı meÅŸrulaÅŸtırmayın

Afganistan’da “Protestocu Kadınlar” olarak tanımlanan bir grup Afgan kadın, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından 17 Åžubat’ta düzenlenecek olan ve Taliban yönetiminin de katılacağı Doha toplantısına iliÅŸkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Taliban’ın müzakerelere katılmaya hak kazanmadığı, bunun yerine yargılanması gerektiÄŸi belirtilerek, Taliban’ın bu toplantıya katılmasının onu “meÅŸrulaÅŸtırdığı” vurgulandı. Bu durumun Taliban’ı güçlendirebileceÄŸi ve Afganistan üzerinde yeniden kontrol saÄŸlamasına olanak tanıyabileceÄŸi ifade edildi.

Muhalif kesimlere de uyarıda bulunulan açıklamada, “Protestocu dostlarımızı Taliban ile herhangi bir görüşmeye girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bunun yerine Taliban’ın iÅŸlediÄŸi suçlardan dolayı yargılanmasını istiyoruz” denildi. Ayrıca, Doha’daki toplantılarda kadınların taleplerini temsil etme iddiası altında Taliban ile yapılan görüşmelere katılmamaları gerektiÄŸi vurgulandı.

Açıklamada devamla, “Kadın protestocuları temsil adı altında bu tür müzakerelere katılanlar, kadınların mücadelesini zayıflatabilir ve adalet arayışını engelleyebilir. Afgan halkının, özellikle de kadınların taleplerini temsil etmeyen bir suç grubu olan Taliban ile müzakerelerin sonuçlarından sorumlu olacaklarını belirtmek önemlidir” denildi.

Son olarak, kadınların Taliban’a karşı kararlı bir direniÅŸ gösterecekleri ve Taliban ile müzakerelere katılmayacakları vurgulandı. Afganistan halkının adalet ve özgürlük arayışında galip gelmesi temennisinde bulunuldu.