Yeni araştırma: Yalnızların işsiz kalma olasılığı daha yüksek

Yapılan yeni bir araştırma, devamlı yalnız hisseden ve sıklıkla yalnız olmaktan şikayet eden kişilerin, gelecekte işsiz kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmada, yalnızlığın kişileri depresyona daha yatkın hale getirebileceği de belirtildi.

Yeni bir araştırmaya göre, sık sık yalnız hissettiğini bildiren kişilerin gelecekte işsizlik yaşama olasılığı daha yüksek.

BirleÅŸik Krallık’taki Exeter ve Leeds üniversitelerinden araÅŸtırmacılar, yetiÅŸkinlerdeki yalnızlığın iÅŸsiz kalma olasılığını üç yıl içinde yüzde 17,5 artırdığını ortaya koydu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, uzmanlar, bulguların ‘çalışma çağındaki nüfusta yalnızlığın daha geniÅŸ toplumsal etkilerinin daha fazla tanınması’ gerektiÄŸini gösterdiÄŸini söyledi.

Kanıtlar, yalnızlığın kişilerin akıl sağlığı ve esenliği üzerinde geniş kapsamlı etkilere sahip olabileceğini ve onları depresyona daha yatkın hale getirebileceğini ortaya koyuyor.

Önceki çalışmalar da yalnızlık ve bilişsel gerileme arasında bağlantı kuruyor.

The BMC Public Health adlı bilimsel dergide yayımlanan son araştırma, Toplumu Anlamak Boylamsal Ev Halkı (Understanding Society Household Longitudinal) çalışmasına katılan 16 yaşın üzerindeki 15 bin kişinin verilerine dayanıyor.

Akademisyenler, çalışmanın 2017 ile 2019’da yürütülen (yalnızlıkla ilgili soruların ilk kez dahil edildiÄŸi) 9. dalgası ve 2018 ile 2020’yi kapsayan 10. dalgasından alınan yanıtları analiz etti.

Yalnızlık, “Ne sıklıkta yalnız hissediyorsunuz?” sorusu üzerinden deÄŸerlendirildi ve katılımcılar “Neredeyse hiç/asla”, “Bazen” ve “Sık sık” arasında seçim yaptı. Sadece “Sık sık” yalnız hissettiÄŸini bildirenler çalışmaya dahil edildi.

Katılımcılardan çalışıp çalışmadıklarını beyan etmeleri de istendi.

Sık sık yalnız hisseden kiÅŸilerin 2017 ve 2019 arasında iÅŸsiz olma olasılığı yüzde 16 daha fazlaydı. Bu gruptaki iÅŸsizlik olasılığı 2018 ile 2020’de yüzde 19,6’ya yükseldi.

Uzmanlar bunun, yalnızlığı ‘zaman içinde yaygınlığı artan bir halk saÄŸlığı salgını’ olarak tanımlayan önceki araÅŸtırmalarla tutarlı olduÄŸunu söyledi.

Araştırmacılar, yalnızlık ve işsizlik arasındaki bağlantının, yalnız kişilerin iş arama motivasyonunun azalmasından ve işyeri performansının daha düşük olmasından kaynaklanabileceğini öne süren mevcut çalışmalara atıfta bulundu.

Araştırmanın yazarları, çalışma çağındaki kişilerde yalnızlığın önlenmesi veya azaltılmasının aşırı işsizliği azaltma potansiyeline sahip olduğunu savunarak, bu bağlantı hakkında daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu.
Exeter Ãœniversitesi’nden araÅŸtırmacı Nia Morrish ise ÅŸu yorumu yaptı:
“Azalan yalnızlık iÅŸsizliÄŸi azaltabilir ve istihdam yalnızlığı hafifletebilir; bu da saÄŸlık ve yaÅŸam kalitesi dahil olmak üzere diÄŸer faktörlerle olumlu yönde iliÅŸki kurabilir.”

“Bu nedenle, iÅŸverenlerden ve hükümetten de ek destek alarak, saÄŸlık ve esenliÄŸi geliÅŸtirmek için yalnızlığa özellikle dikkat gösterilmelidir.”

“AraÅŸtırmamız büyük ölçüde pandemi öncesinde yürütüldü ancak bu konunun daha da acil hale gelmiÅŸ olabileceÄŸinden şüpheleniyoruz; daha fazla kiÅŸi evden çalışıyor ve muhtemelen Covid’le ilgili endiÅŸeler nedeniyle tecrit yaşıyor.”

Pandemi sırasında yalnızlıkla ilgili veri toplayan BirleÅŸik Krallık Ulusal Ä°statistik Ofisi’ne göre, Ekim 2020 ve Åžubat 2021 arasında BirleÅŸik Krallık’taki yetiÅŸkinlerin yüzde 7,2’sinin “Sık sık” veya “Her zaman” yalnız hissettiÄŸi tahmin ediliyor.

Bu, verilerin Mayıs 2020’de toplanmasından bu yana 1,1 milyon kiÅŸilik bir artış anlamına geliyor.