Kolombiya CumhurbaÅŸkanı da Ä°srail’i soykırımla suçladı

Missak ve Mélinée Manouchian

Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Gustavo Petro, Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva ile “dayanışma içinde “olduÄŸunu gösterdi ve Ä°srail’i Gazze Åžeridindeki Filistinlilere karşı “soykırım” yapmakla suçladı.

Gustavo Petro, X üzerinden bir açıklama yaparak, “Gazze’de soykırım var. Binlerce çocuk, kadın ve yaÅŸlı insan korkakça öldürülüyor. Lula’nın tek yaptığı gerçeÄŸi söylemekti. Ya gerçek savunulur ya da barbarlık bizi yok eder” dedi.

Brezilya CumhurbaÅŸkanı Luka, pazar günü, Ä°srail’i Gazze Åžeridindeki Filistinlilere karşı “soykırım” yapmakla suçlayarak ve Ä°srail’in saldırısı ile Nazilerin Yahudileri yok etmesi arasında bir karşılaÅŸtırma yaparak, Ä°srail’de fırtınaya neden oldu.

Bu açıklamaların ardından Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Israel Katz, Lula’nın “özür dileyip sözlerini geri çekene kadar” Ä°srail’de istenmeyen kiÅŸi ilan edildiÄŸini duyurdu.

Brezilya ve Kolombiya, Güney Afrika’nın 1948 Soykırım SözleÅŸmesini ihlal ettiÄŸi iddiasıyla Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Ä°srail aleyhine açtığı tarihî davayı destekliyor. (Ajans Bizim)