Özgür Özel: Küresel Sorunların Çözümü Sosyalist Yaklaşımda

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’da düzenlenen CHP İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı kapsamında gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Komite Toplantısına başkanlık etti. “Küresel ve Yerel Sorunlara İlerici Çözümler” başlıklı oturumda, sol ve sosyal demokrat yaklaşımların önemine vurgu yaptı ve küresel sorunların çözümünde solun etkili olabileceğini belirtti.

‘Dünyayı Solcular Kurtaracak’

Özel, konuşmasında artan aşırı sağcı ideolojilere karşı solun çözüm üretebileceğini dile getirdi. Özellikle son yıllarda yükselen aşırı sağ, faşizm ve nefret söylemlerinin bir virüs gibi yayıldığını ifade eden Özel, “Dünyada ülkeden ülkeye yayılan tek virüs COVID değil. Ne yazık ki aşırı sağcılık, faşizm ve 80 yıl önce geride bıraktığımız sapkın düşünceler, adeta bir virüs gibi tüm dünyaya yayılmaya başladı” dedi. Bu hastalığın çözümünün soldan, sosyal demokratlardan ve sosyalistlerden geleceğini belirtti.

Özgür Özel, dünyada artan eşitsizlik, genç işsizliği ve iklim krizi gibi küresel sorunlara dikkat çekti. Gençlerin gelecek kaygılarının büyüdüğünü belirten Özel, “Dünyanın her yerinde çalışanlar, işsizler, özellikle gençler gelecekleri konusunda endişelidirler. Umudunu kaybetmiş kitlelerin sayısı artmaktadır” diye ekledi.

Gazze ve Küresel Adalet

Gazze’de süregelen insanlık dramına da değinen CHP lideri, oradaki zulmün durdurulması gerektiğini vurguladı: “Gazze’de neredeyse bir yıldır devam eden katliamın durması, oradaki sivillerin gördüğü zulmün sona ermesi ve çocuk ile kadın katliamının durdurulması için hepimizin ortak değerler doğrultusunda aynı doğruları savunmamız gerekiyor.”

Özel, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda küresel sorunlarla mücadele edeceğini belirtti. Konut krizi, genç işsizliği, iklim değişikliği ve göç krizinin, aşırı sağ ideolojilerin yükselmesine zemin hazırladığını ifade eden Özel, CHP’nin bu sorunları çözmek için çok taraflı diplomasi ve işbirliği geliştireceğini söyledi. “İçeride seçmene yeni bir alternatif sunarken, dışarıda da karşılıklı kazan-kazan politikaları geliştirerek küresel sorunlarla mücadele edeceğiz” diye ekledi.

Özgür Özel’in konuşması, Türkiye’nin ve dünyanın sosyal demokrat ve sol çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.