Kuzey Kore lider Kim Hayata ve Sağlığı İyi

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’de olağandışı bir hareket tespit etmediklerini ve Kuzey Koreli lider Kim Jong Un’un hasta veya koronavirüs endişesiyle izole edildiğini ileri süren haberlere mesafeli yaklaşmak gerektiğini açıkladı.

Pazar günü basına kapalı yapılan Kuzey Kore ile işbirliğini denetleyen Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Yeon-chul, hükümetin olağandışı bir şey olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını güvenle söyleyecek istihbarat yeteneklerine sahip olduğunu söyledi.

Kuzey Koreli liderin sağlığıyla ilgili söylentiler ve spekülasyonlar, 15 Nisan’da önemli bir devlet töreninde halkın karşısına çıkmasıyla başladı ve günden beri gözden uzak kaldı.

Geçtiğimiz hafta Güney Kore ve Hong Kong basını Kim’in kardiyovasküler cerrahi müdahale sonrası yaşadığı sağlık sorunları yüzünden izole edildiğini ileri sürmüştü. Bazı haber ajansları operesyon sonrası komada olduğu ve Çinli bir doktor heyetinin ülkeye gönderildiğini ileri sürmüştü…

Birleşme Bakanı Kim, bahsi geçen hastanenin böyle bir operasyon için yeterli olmadığını açıklayarak ameliyat olduğu üzerine çıkan haberlere şüphe ile yaklaşmak gerektiğini belirtiyor.

Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Kim’in hasta olduğu haberleriyle ilgili Perşembe günü gazetecilere açıklamasında “Haberin doğru olduğunu sanmıyorum” dedi ama Kuzey Koreli yetkililerle iletişimde olup olmadığı sorusunu yanıtlamayı reddetti.