Ä°ran’da kadınlar başörtü yasalarına tepki olarak baÅŸlarını açıyor

Ä°ran’da çok sayıda kadın ülkede giderek sıkılaÅŸtırılan giyim yasalarına tepki olarak hem kapalı hem de kamusal alanlarda başörtüsüz fotoÄŸraflarını ve videolarını paylaşıyor.

Ä°ran’da 1979 Ä°slam Devrimi sonrası yürürlüğe giren Åžeriat kanunlarına göre tüm kadınların kamusal alanlarda başörtü takması ve uzun, bol kıyafetler giymesi zorunlu hale getirildi ve başörtü takmayan kadınlara para ve hapis cezası verilmeye baÅŸlandı.

Ancak devrimden yıllar sonra hükümet yetkililerinin bu yasayı uygulamakta zorlandığı ve kadınların giyimin ülkenin tümünde eşit şekilde denetlenmediği ifade ediliyor.

Kadın hakları savunucuları yetkililerin bunun üzerine tutumlarını sertleştirmeye karar verdiğini ve başörtü zorunluluğunu uygulamak için yeni yöntemlere başvurduğunu belirtiyor.

Bu yöntemlerden bir tanesi bu yıl ilk defa 12 Temmuz’da düzenlenen ‘Tesettür ve Ä°ffet’ günü. Bu günde kadınların başörtü takma kuralına uymalarını saÄŸlamak amacıyla birtakım etkinlikler yapılıyor. ÖrneÄŸin Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’da bir futbol stadyumunda kadınların baÅŸlarını örtmesini teÅŸvik edici bir miting düzenleneceÄŸi bildirildi.

Öte yandan Ä°ran’daki yargı erki baÅŸkanı başörtü karşıtlarına “Ä°slam Cumhuriyeti’nin yeminli düşmanları” diyerek istihbarat servislerinin bu kiÅŸilere karşı harekete geçmesini talep etti. Polis yetkilileri ise toplu taşıma servislerinde, devlet kurumlarında ve bankalarda çalışanların başörtüsüz veya başörtüsünü doÄŸru ÅŸekilde takmayan kadınlara hizmet vermemesini söyledi.

Kadınlar başörtülerini çıkarmaya karar verdi

Tüm bu baskılara cevaben kadınlar başörtülerini çıkarma eylemi yapmaya karar verdi. Ülkede birçok erkek de bu harekete destek verdi.

Ä°ngiltere merkezli Ä°ndependent gazetesine konuÅŸan Uluslararası Af Örgütü’nden Allan Hogarth, Ä°ran’ın çok uzun süredir giydikleri kıyafetleri seçme haklarını kullanmak isteyen kadınların üzerinde bu ÅŸekilde baskı kurduÄŸunu söyledi ve sözlerine devam etti:

“Ä°ran’da bu cinsiyetçi kanunlara karşı bir duruÅŸ sergileyen cesur kadınlar aldıkları riskin farkındalar. Monireh, Yasaman ve Mojgan adlı üç genç Ä°ranlı kadına Tahran’da başörtüsüz bir ÅŸekilde metroda kadınlara çiçek dağıttıkları için 30 yıldan daha fazla miktarda hapis cezası verildi. Bu kadınlar Ä°ran’daki tüm kadınların giydikleri kıyafetlere karar verme özgürlüğüne sahip olduÄŸu bir gelecek ümit ediyordu.”

‘Başörtüye hayır’

Ä°ranlı ve Amerikalı gazeteci ve kadın hakları savunucusu Masih Alinejad sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Ä°ranlı kadınların bu dini rejimi sarsacağını ve başörtülerini çıkarıp ‘Başörtüye hayır’ ve ‘Başı açık yürüyüş’ sloganlarıyla sokaklara döküldüğünü” söyledi.

Masih Alinejad, bunu Kadınların Devrimi olarak nitelendirdi, erkeklerin de kadınlara katılacağını ekledi.