Etiyopya’da savaş ve kuraklık binlerce insanı yerinden etti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, BM’nin Etiyopya’nın batısında yayılan çatışmalardan ve ülke genelinde 8 milyon insanı etkileyen kuraklıktan endişe duyduğunu söyledi.

Dujarric, genişleyen Oromia’nın batısında, Sudan sınırında yer alan Benishangul-Gumuz ve Güney Uluslar, Milliyetler ve Halklar Bölgesi’ndeki çatışmaların insanların önemli ölçüde yerlerinden edilmesine sebep olduğunu, altyapıya zarar verdiğini ve insani müdahaleyi engellediğini söyledi.

Dujarric, genel olarak, Oromia’nın batısındaki çatışmalar nedeniyle 500.000’den fazla kişinin yerlerinden edildiğinin tahmin edildiğini belirtti.

Dujarric, Oromia’nın güneyi ve Afar bölgelerindeki çatışmaların yaşandığı bazı bölgelerin de Etiyopya’daki şiddetli kuraklıktan etkilendiklerini kaydetti.

Dujarric, kuraklıktan etkilenen bölgelerde 4,5 milyondan fazla insanın yardım aldığını ifade etti.

Dujarric “Etiyopya, Kenya ve Somali genelinde 40 yıldır görülmeyen ölçüde art arda dört yağış mevsiminin kurak geçmesi yüzünden, her gün en az 18,4 milyon insan yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ve artan yetersiz beslenme ile güne başlıyor” dedi. “İnsani yardım için çalışanlar, önümüzdeki aylarda hızla artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için acilen ek finansmana ihtiyaç duyuyor” dedi.

Sözcü, çatışmaların yıkıma uğrattığı en kuzeydeki Tigray bölgesi ve komşuları Afar ve Amhara’da yaklaşık 13 milyon insanın gıda ve diğer yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dujarric, “Nisan ayı başında Tigray bölgesine yönelik konvoyların yeniden harekete geçmesinden bu yana BM ve birlikte çalıştığı STK’lar (sivil toplum kuruluşu) buralara 120 bin tondan fazla gıda ve diğer erzak getirdi ve 1,3 milyondan fazla kişiye gıda yardımı yapıldı” dedi ve ekledi: “Ancak, dağıtım hızı, var olan yakıt ile sınırlı kalıyor.”

Dujarric, insani yardım ekiplerinin Nisan ayından bu yana Tigray’e yaklaşık 987.000 litre yakıt getirdiğini, ancak gelen malzemeleri dağıtmak için ayda tahmini 2 milyon litreye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Dujarric, BM, BM’nin birlikte çalıştığı STK’lar ve hükümetin, Amhara ve Afar’daki çatışmalardan etkilenen insanlara kritik gıda ve diğer yardımları ulaştırmaya devam ettiğini söyledi. (Xinhua)