Bilim insanları galaksimizdeki “çığır açıcı” keÅŸfi duyurmak için gizemli bir etkinlik düzenliyor

Bir galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğin bilgisayar simülasyonu görüntüsü (NASA)

Gökbilimcilerin bize yuva olan galaksiye dair paylaşacağı bazı haberler var ama perşembe gününe planlanan açıklamaya kadar ağızlarını sıkı tutuyorlar.

Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) ve Olay Ufku Teleskobu projesinden gökbilimciler, 28 Nisan’daki duyurularında teleskop projesiyle edinilen “Samanyolu’yla ilgili çığır açıcı sonuçları” ilan edecekleri bir etkinlik için merak uyandırmıştı. ESO’nun Almanya’nın Garching bei München kentindeki merkez binasında TSÄ° 16:00’da yüz yüze gerçekleÅŸtirilecek etkinlik, gözlemevinin internet sitesinden ve YouTube kanalından da yayımlanacak.

Duyuruda pek ayrıntıya yer verilmezken, ilgili kurumların geçmiÅŸ çalışmaları göz önünde bulundurulduÄŸunda perÅŸembe günkü açıklama, galaksimiz Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli kara delikle ilgili olabilir.

Bir düzineden fazla üye ülkesiyle uluslararası bir kurum olan ESO güçlü teleskoplar kullanarak Åžili’den güney yarımkürede gökyüzünü izliyor. ESO’nun teleskopları arasında Çok Büyük Teleskop da bulunuyor. Ötegezegenleri doÄŸrudan görüntüleyen Çok Büyük Teleskop, süper kütleli kara deliklere çekilen maddenin oluÅŸturduÄŸu dönen disk ÅŸekillerine de ışık tutmuÅŸtu.

Olay Ufku Teleskobu projesiyse kara delikleri, özellikle de uzaktaki Messier 87 galaksisinin ve Samanyolu galaksimizin merkezlerindeki süper kütleli kara delikleri incelemek üzere bir arada çalışan küresel bir radyo teleskop ağıdır.

Proje 2019’da M87* denen kara deliÄŸin ilk görüntüsünü elde etmiÅŸti. Bu, popüler kültürde Yüzüklerin Efendisi’ndeki (Lord of The Rings) Sauron’un gözüyle kıyaslanan alev turuncusu halkayla çevirili siyah bir daireyi gösteriyordu.

Kara deliÄŸin dairesel gölgesi, Einstein’ın böyle bir gölge öngören Genel Görelilik Teorisi’nin doÄŸruluÄŸunun da pekiÅŸtirilmesini saÄŸlamıştı.

Kaynak: Independent Türkçe