Assange, bilginin peşinde koşan kahraman mı, casusluk yapan bilgisayar korsanı mı?

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD’ye iade edilmemek için yıllardır mücadele ediyor. ABD, Assange’ı 2010 ve 2011 yıllarında binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle casusluk ve bilgisayar korsanlığı suçlamalarıyla yargılamak istiyor. Assange’ın suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezası alması bekleniyor.

Assange, WikiLeaks’in misyonunu şöyle açıkladı: \”Gerçekleri ortaya çıkarmak, adaletsizliğe karşı mücadele etmek ve insan haklarını savunmak.\” Ona göre, gizlilik ve sansür, demokrasiyi tehdit eden unsurlardır ve halkın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, WikiLeaks, devletlerin ve şirketlerin yaptığı yolsuzlukları, suçları ve skandalları ifşa etmektedir.

Ancak Assange’ın bu eylemleri, birçok kişi ve kurum tarafından eleştirildi. ABD, Assange’ı binlerce gizli belgeyi sızdırarak ulusal güvenliği tehlikeye attığını ve casusluk yaptığını iddia etti. Ayrıca Assange’ın kaynaklarını korumadığı ve yayımladığı belgelerdeki kişisel bilgileri sansürlemediği için birçok insanın hayatını riske soktuğu öne sürüldü. Bazı gazeteciler de Assange’ın etik standartlara uymadığını ve profesyonel olmadığını savundu.

Assange’ın ABD’ye iade davası İngiltere’nin başkenti Londra’da devam ediyor. Davanın karar duruşması 4 Ocak 2021 tarihinde yapıldı. Westminster Sulh Mahkemesi’nde görülen duruşmada, yargıç Vanessa Baraitser, Assange’ın ABD’ye iadesini reddetti. Yargıç, Assange’ın ABD’deki hapishane koşullarında intihar riski taşıdığı gerekçesiyle iade talebini geri çevirdi.

ABD yönetimi karara itiraz etti ve Assange’ın serbest bırakılmasını engelledi. İngiltere Yüksek Mahkemesi Nisan 2021’de ABD’nin itirazını kabul etti ve Assange’ın iade talebini yeniden incelemeye karar verdi. Bu kararla birlikte, Assange’ın ABD’ye iadesi konusunda son sözü İçişleri Bakanı Priti Patel söyleyecek.

Assange’ın avukatları ise İçişleri Bakanı’nın iade kararını onaylaması halinde konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşımaları bekleniyor. Avukatlar ayrıca, Assange’ın ifade özgürlüğü, gazetecilik ve demokrasiyi savunduğunu ve ABD’de adil bir yargılama alamayacağını ileri sürüyor.

Assange davası uluslararası alanda da büyük ilgi ve tepki çekiyor. Almanya’dan bir grup milletvekili İngiltere hükümetine çağrıda bulunarak, Assange’ın korunmasını istedi. Birleşmiş Milletler (BM) işkence uzmanı Nils Melzer de Assange’a işkence yapıldığını ve insan haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Assange şu anda Londra’nın güneydoğusundaki Belmarsh Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. 2019 yılında Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden çıkartılan Assange, kefalet şartlarını ihlal ettiği için 50 hafta hapis cezasına çarptırılmıştı.

Assange davası sadece bir kişinin kaderini değil, aynı zamanda basın özgürlüğü ve kamuoyunun bilgilendirilmesi haklarını da ilgilendiriyor. Davanın sonucu ne olursa olsun, Assange tarihe geçen bir isim olarak anılacak.

NHY / BBC News Türkçe, DW, NTV Haber