Assange, bilginin peşinde koşan kahraman mı, casusluk yapan bilgisayar korsanı mı?

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, ABD’ye iade edilmemek için yıllardır mücadele ediyor. ABD, Assange’ı 2010 ve 2011 yıllarında binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle casusluk ve bilgisayar korsanlığı suçlamalarıyla yargılamak istiyor. Assange’ın suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezası alması bekleniyor.

Assange, WikiLeaks’in misyonunu şöyle açıkladı: \”Gerçekleri ortaya çıkarmak, adaletsizliÄŸe karşı mücadele etmek ve insan haklarını savunmak.\” Ona göre, gizlilik ve sansür, demokrasiyi tehdit eden unsurlardır ve halkın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, WikiLeaks, devletlerin ve ÅŸirketlerin yaptığı yolsuzlukları, suçları ve skandalları ifÅŸa etmektedir.

Ancak Assange’ın bu eylemleri, birçok kiÅŸi ve kurum tarafından eleÅŸtirildi. ABD, Assange’ı binlerce gizli belgeyi sızdırarak ulusal güvenliÄŸi tehlikeye attığını ve casusluk yaptığını iddia etti. Ayrıca Assange’ın kaynaklarını korumadığı ve yayımladığı belgelerdeki kiÅŸisel bilgileri sansürlemediÄŸi için birçok insanın hayatını riske soktuÄŸu öne sürüldü. Bazı gazeteciler de Assange’ın etik standartlara uymadığını ve profesyonel olmadığını savundu.

Assange’ın ABD’ye iade davası Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’da devam ediyor. Davanın karar duruÅŸması 4 Ocak 2021 tarihinde yapıldı. Westminster Sulh Mahkemesi’nde görülen duruÅŸmada, yargıç Vanessa Baraitser, Assange’ın ABD’ye iadesini reddetti. Yargıç, Assange’ın ABD’deki hapishane koÅŸullarında intihar riski taşıdığı gerekçesiyle iade talebini geri çevirdi.

ABD yönetimi karara itiraz etti ve Assange’ın serbest bırakılmasını engelledi. Ä°ngiltere Yüksek Mahkemesi Nisan 2021’de ABD’nin itirazını kabul etti ve Assange’ın iade talebini yeniden incelemeye karar verdi. Bu kararla birlikte, Assange’ın ABD’ye iadesi konusunda son sözü İçiÅŸleri Bakanı Priti Patel söyleyecek.

Assange’ın avukatları ise İçiÅŸleri Bakanı’nın iade kararını onaylaması halinde konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşımaları bekleniyor. Avukatlar ayrıca, Assange’ın ifade özgürlüğü, gazetecilik ve demokrasiyi savunduÄŸunu ve ABD’de adil bir yargılama alamayacağını ileri sürüyor.

Assange davası uluslararası alanda da büyük ilgi ve tepki çekiyor. Almanya’dan bir grup milletvekili Ä°ngiltere hükümetine çaÄŸrıda bulunarak, Assange’ın korunmasını istedi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) iÅŸkence uzmanı Nils Melzer de Assange’a iÅŸkence yapıldığını ve insan haklarının ihlal edildiÄŸini belirtti.

Assange ÅŸu anda Londra’nın güneydoÄŸusundaki Belmarsh Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. 2019 yılında Ekvador’un Londra BüyükelçiliÄŸi’nden çıkartılan Assange, kefalet ÅŸartlarını ihlal ettiÄŸi için 50 hafta hapis cezasına çarptırılmıştı.

Assange davası sadece bir kişinin kaderini değil, aynı zamanda basın özgürlüğü ve kamuoyunun bilgilendirilmesi haklarını da ilgilendiriyor. Davanın sonucu ne olursa olsun, Assange tarihe geçen bir isim olarak anılacak.

NHY / BBC News Türkçe, DW, NTV Haber