Birleşik Kamu-İş: ‘Doğalgaz jesti’ni işçi ve emekçi cebinden ödedi’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini eleştirdi. Yeşildağ, “Seçim jesti” olarak sunulan asgari ücret zammının işçi ve emekçilerin cebinden çıktığını söyledi.

ANKA haber ajansından aktardığına göre, Yeşildağ yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“2022 yılında enflasyonun yüzde 36,08 olarak gerçekleşmesi, AKP iktidarının ekonomik politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesidir. Yurttaşlarımızın alım gücü her geçen gün erimekte, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. AKP iktidarı ise enflasyonu düşürmek için somut bir adım atmamakta, sadece söylem düzeyinde kalmaktadır.

2022 yılında asgari ücretin net 3 bin 557 lira olarak belirlenmesi, seçim jesti olarak sunulmuştur. Ancak bu zam işçi ve emekçilerin cebinden çıkmıştır. Asgari ücretli çalışanlar 2022 yılında vergi dilimine girmiş ve maaşlarından yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapılmıştır. Bu da asgari ücretlinin aylık 533 lira kaybetmesi anlamına gelmektedir.

Asgari ücretli çalışanlar 2022 yılında enflasyon karşısında yüzde 5,5 oranında reel kayba uğramıştır. Bu da asgari ücretlinin aylık 196 lira daha az alması demektir. Dolayısıyla asgari ücretli çalışanlar 2022 yılında toplamda aylık 729 lira kaybetmiştir. Bu da seçim jestinin gerçekte kimin cebinden çıktığını göstermektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarının ekonomik krizi çözmek için acilen adım atmasını talep ediyoruz. Asgari ücretli çalışanların vergi dilimine girmemesini ve enflasyon farkının ödenmesini istiyoruz. Emekçilerin alım gücünü korumak için vergi adaletinin sağlanmasını ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilmesini bekliyoruz.”