Zincirleri Kıran İsyan: Spartaküs ve Unutulmayan Bir Çığlık
Tarih, yalnızca zaferlerin değil, bastırılmış çığlıkların da hikâyesidir. Bu çığlıklar, kimi zaman bir imparatorluğun duvarlarına çarpar, kimi zaman halkların hafızasında yankılanarak yüzyıllar sonrasına ulaşır....
12 yaşındaki çocuk, antik Arşimet’in ölüm ışını teorisini çözdü
12 yaşındaki bir öğrenci, Antik Yunan matematikçi ve mühendis Arşimet'in yüzyıllardır tartışılan "Ölüm Işını" teorisinin benzerini geliştirdi.
Efsaneye göre, Arşimet MÖ 213-212 yıllarında Romalıların Sirakuza...
Heidegger’in Çekici, Sofi’nin Külahı ve Öteki Ben
Meslekten üstadım, aziz bir dost aradı. Uzunca muhabbet ettik. Bu vesileyle, ben lafı epey zaman önce kütüphanesinden müsadere ettiğim kitaplara getirip, onlardan ikisini hatırladığımı,...
Buzun İçinden Çıkan Cinayet
Beş bin yıl boyunca Alpler’in buzları altında saklı kalan Ötzi’nin bedeni, bugün yalnızca tarih öncesi bir insanı değil; şiddetin, kaçışın ve hayatta kalma mücadelesinin...
Bin Yılın Işığı: Tıbbın Felsefesi, İbn-i Sina ve Unutulmuş Bir Ortak...
Bundan tam bin yıl önce, Buhara’da bir kandil yakıldı. Ne savaşlar, ne salgınlar, ne de imparatorlukların yıkılışı bu ışığı söndüremedi. O kandil, yalnızca bir...
Güneş, Yıllardır, Kimse Fark Etmeden Süper Parlak Işık Saçıyor
Güneş’ten gelen gama ışınları, bilim insanlarını şaşırtan bir keşfe yol açtı. Güneş’in merkezinde sürekli olarak hidrojen çekirdekleri birleşerek gama ışınları üretiyor. Bu ışınlar, Güneş’in...