Gazeteci İsmail Saymaz’a Yurt Dışı Çıkış Yasağı: Eleştirel Gazeteciliğe Gözdağı

Türkiye’de yargı kararlarının giderek daha fazla tartışma yarattığı bir dönemde, gazeteci İsmail Saymaz hakkında yurt dışı çıkış yasağı konularak pasaportuna el konuldu. Saymaz, bu durumu eleştirel gazeteciliğe yönelik bir gözdağı olarak değerlendirdiğini belirterek, “Türkiye’den başka bir yere gitmeye niyetim yok. Bu yapılanları eleştirel gazeteciliğe bir gözdağı olarak görüyor ve reddediyorum” dedi.

Tatildeyken Öğrendi

Gazeteci İsmail Saymaz, yurtdışı çıkış yasağını ve pasaportuna el konulduğunu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Saymaz, ailesi ve arkadaşlarıyla hafta sonu tatiline çıkmak üzereyken yolda bu kararı öğrendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Haftalardır süren itibar suikastlerine bir de hukuksuzluk eklendi. Eşim, çocuğum ve arkadaşlarımla hafta sonu tatili için yola çıkmışken, hakkımda yurt dışına çıkış yasağı konduğunu öğrendim. Pasaportuma el kondu. Kaçacak olsaydım… Son 1,5 ayda 5 kez yurt dışına çıkıp dönmezdim. 7 Mart’ta gittiğim Almanya’dan, hakkımda soruşturmalar olduğunu bile bile 12 Mart’ta geri gelmezdim. Savcılık tarafından ne zaman ifadeye çağrılsam koşa koşa gittim. Geçen perşembe günü üç farklı soruşturmadan ötürü Bakırköy Adliyesi’ndeydim. Gazetecilik dışında suçum… Türkiye’den başka bir yere gitmeye niyetim yok.”

Saymaz, bu kararın gazetecilere yönelik baskının bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Bu yapılanları eleştirel gazeteciliğe bir gözdağı olarak görüyor ve reddediyorum” ifadelerini kullandı.

Ne Olmuştu?

Saymaz’ın yurt dışı yasağı, gazetecilere yönelik artan baskının yeni bir örneği olarak değerlendiriliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçlar Soruşturma Bürosu, gazeteci Fatih Altaylı’nın “Enkazdan korkmayan mahpustan korkmaz” başlıklı yazısı ve İsmail Saymaz’ın bir televizyon programında dile getirdiği, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye MHP’li vekillerle ilgili bazı görüntüler izletti” iddiası üzerine soruşturma başlatmıştı.

Bu süreçte Saymaz, hakkında açılan soruşturmalara dair şu açıklamayı yapmıştı:

“Benim ‘Bahçeli’ye bazı fotoğraflar gösterildi’ şeklindeki ifademi arkadaşlarımız, ‘Bahçeli’ye görüntüler izletilmiş’ diye anlamışlar ve onu altyazıya yazmışlar. Dolayısıyla benim de olduğum o ekran görüntüsünü alıp Fatih Altaylı’nın bu yöndeki yazısıyla birleştirerek hakkımızda soruşturma başlattılar.”

Son dönemde muhalif gazetecilere yönelik artan yargı süreçleri ve cezalar, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda ciddi endişelere yol açıyor. Saymaz’a yönelik bu kararın da, hükümeti eleştiren gazeteciler üzerinde baskıyı artıran yargı hamlelerinin bir parçası olduğu yorumları yapılıyor.