Açlık ve yoksulluk sınırı Eylül 2023’te rekor seviyelere yükseldi.

Türk-İş verilerine göre, Eylül 2023 itibarıyla Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırındaki büyük artışlar dikkat çekiyor. Bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması olan açlık sınırı, bir ay içinde 1136 TL artarak 13 bin 334 TL’ye yükseldi. Diğer yandan, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam aylık harcamaları ifade eden yoksulluk sınırı, bir ayda tam 3 bin 700 TL artarak 43 bin 433 TL’ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 17 bin 336,25 TL’ye yükseldi. Bu maliyet, ağustosta 15 bin 813 TL seviyesindeydi. Artan hayat pahalılığının etkisiyle açlık ve yoksulluk sınırındaki bu büyük artışlar, asgari ücrete yapılan zam miktarını eritmiş durumda. 2023 Eylül itibarıyla 11 bin 402 TL olan asgari ücret, açlık sınırının yaklaşık 2 bin TL altında kalırken; yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 3,8 katına ulaşmış durumda.

Türk-İş verilerine göre, “mutfak enflasyonu” da büyük artışlar gösteriyor. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9,31 oranında gerçekleşti. Sekiz aylık değişim oranı yüzde 64 olarak tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 84,04 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 106,21 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir grubunda; bir ayda süt ortalama yüzde 8 zamlanırken, peynir fiyatlarının sınırlı düzeyde gerilediği, yoğurt fiyatının ise sınırlı düzeyde arttığı belirtildi. Ocak 2022’den bu yana bu gruptaki ürünlerin 3 kattan fazla fiyat artışı gösterdiği vurgulandı. Ayrıca, bir ay içinde irmik yüzde 13, pirinç yüzde 10, bulgur yüzde 9, ekmek yüzde 8, makarna yüzde 5 zamlandı. Margarin yüzde 17, zeytinyağı yüzde 8, ayçiçek yağı yüzde 4 zamlandı. Tereyağı fiyatı ise sabit kaldı. Ocak 2022’den bu yana ayçiçek yağı 1 kattan; tereyağı ve margarin 3 kattan; zeytinyağı ise 5 kattan fazla fiyat artışı gösterdi.

Türk-İş, yüksek enflasyonun özellikle düşük gelirli kesimleri olumsuz etkilediğini ve gelir politikalarında adil bir paylaşımın gerekliliğini vurguladı.